Inledare


Linus Brohult
Fria.Nu

Vettlös dom mot internet

Stockholms tingsrätt slog i går fast att Pirate Bay är olaglig. Grundarna bakom Pirate Bay dömdes både till ett års fängelse och till att betala 30 miljoner i skadestånd. Den svepande domen är en skandal. Kanske är det ändå logiskt med tanke på vilken skandal hela polisens förundersökning mot Pirate Bay och rättegången varit.

Det mest vettlösa i domen är att Stockholms tingsrätt går till attack mot internets infrastruktur i sig. För det är ju vad torrent-tekniken är, det är en smart teknik för filkopiering av en mängd olika typer av filer – där hela internets spindelnätsformade grundtanke används maximalt.

Torrent-tekniken är i sig ett vacker sätt att fullfölja internets tanke, där informationsflödet inte är toppstyrt. För det är just vad internet är – en plattform och motorväg för information. Än så länge har inte Danny Aerts som är chefen för den svenska delen av internet (domänen .se) åtalats för att svenska internet ibland använts på ett sätt som kan anses omoraliskt eller olagligt. Det är förstås att dra det hela till sin spets – men den här galna domen pekar i den riktningen.

Det som domen riktar sig mot är hur internet fungerar – att informationen kan spridas fritt, och att alla (så länge staterna inte går till attack eller sätter spärrar) kan använda internet till informationsspridning ocensurerat. Det som gör att just Pirate Bay utsatts för denna juridiska attack är inte i sig att man erbjuder denna teknik. Att den amerikanska mediaindustrin tillsammans med det svenska rättsväsendet går till attack är till stor del en effekt av att Pirate Bay varit kaxiga. Pirate Bay har tillsammans med Piratbyrån drivit en politisk kampanj mot hur upphovsrätten fungerar i dag. De har bedrivit en strålande satir genom att publicera brev-korrespondens med magsura mediaföretag.

Detta har gett Pirate Bay en särskild position. Pirate Bays kaxighet har gjort dem älskade och hatade. Hatade inte minst av mediajättar, som med hjälp av den amerikanska regeringen kontaktat svenska regeringen som med hjälp av åklagare och polis regisserat det här skådespelet.

Men det är värt att minnas – detta var bara första ronden.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu