Fria.Nu

Kvinnor i Mazari-i-Sharif lär sig sjunga och spela

Afghanistan har fått en musikskola för kvinnor. För några år sedan förbjöd taliban-regimen musik. Musiker flydde från landet, skriver al-Jazira. Nu utbildar sig 18 flickor och kvinnor till musiklärare på Nagashands konst-center i Mazar-i-Sharif nära Uzbekistan.

Flickorna och kvinnorna lär sig att sjunga och spela moderna och traditionella instrument.
Zahra Amiri, 14 år, är den yngsta eleven. Hon spelar keyboard. Hon säger:
- När jag var barn tyckte jag om musik. Jag vill visa att kvinnor kan spela musik. Jag vill bli musiker.
FN och lokala grupper stöder musikskolan. Men det finns människor som inte gillar den.
- Musik har dåligt rykte i Afghanistan, säger Zahra Amiri.
En del familjer är oroliga för sina flickor som går i musikskolan, berättar hon.
- Men musik är viktig för själen. Det lugnar själen.
Zahra Amiri är musikskolans yngsta elev. De äldsta eleverna är 30 år. Alla eleverna har levt som flyktingar i Iran. De har haft lite större frihet än kvinnorna i Afghanistan. Masoma Mazari, 25 år, är syster till Zahra Amiri. Deras familj tycker att det är bra att de spelar musik.

Skolan har inga manliga elever. Många kvinnor är ovana vid män. Det skulle bli svårt för dem, säger Mazari till al-Jazira. Men de två lärarna är män. En av dem, Khalil Bakhtiari, flydde till Förenade Arabemiraten när talibanerna tog makten år 1996. Han säger till al-Jazira:
- När talibanerna kom blev jag deprimerad för att jag inte fick undervisa i musik.
Många kvinnor har bett Bakthiari att starta en musikskola. Men musikinstrument är dyra. Han har inte haft råd tidigare. Nu undervisar han och hans kollega i tio olika instrument, bland annat saxofon, keyboard, tabla-trummor och afghansk robab-gitarr.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vem dödade Benazir Bhutto?

Oppositions-ledaren Benazir Bhutto i Pakistan blev mördad den 27 december. Hon var mycket populär, och många trodde att hon skulle vinna valet den 8 januari. Nu kanske det inte blir val den 8 januari. Och många undrar vilka som egentligen låg bakom mordet.

Somalia: De islamistiska miliserna har flytt

Somalia har inte haft någon regering som har kunnat styra landet sedan år 1991. Då störtades diktatorn Siad Barre. En del av norra Somalia bildade Republiken Somaliland. Inget annat land har erkänt republiken, men den är fredlig och stabil, skriver Wikipedia.

Saddam Hussein dömdes till döden

I söndags blev Saddam Hussein dömd för ett av alla brott som han är åtalad för. Han dömdes till döden. Några är glada över det. Några säger att rättegången var orättvis. Andra säger att det är fel att avrätta honom innan han är dömd för alla sina brott. EU, FN och Amnesty International protesterar mot att Irak använder dödsstraff – mot Saddam Hussein eller mot andra.

EU-länder vill stoppa afrikaner

Många afrikaner vill komma till EU. Vilka ska få komma in och hur ska man stoppa de andra? Det är frågor som ministrar och EU-parlamentariker diskuterar nu.

© 2024 Fria.Nu