Recension


Fria.Nu

Serier för de redan frälsta

FRIA:s recensent John Pettersson har läst Johan Wanloos Åke Ninja och Andra Jävlar.

Johan Wanloos produktivitet är en tveeggad välsignelse för alla oss som lärt oss älska den Göteborgsbaserade tecknarens spektakulära serievärld, där ninjor smyger mellan radhusen och amerikanska fribrottare (gärna med namn som ”El Biffo”) samsas med hemliga agenter. Det är kul att karln matar på från ritbordet - men han sprider sig så tunt över så många publikationer att det är omöjligt att hålla sig a jour. I samlingsvolymen ”Åke Ninja och Andra Jävlar” har en del av den splittrade produktionen - från bland annat Ernie och Kapten Stofil - satts ihop till en helhet. Skönt.

Framför allt består ”Åke Ninja och Andra Jävlar” av en samling sinsemellan orelaterade följetongsäventyr med en sida per avsnitt. Allitfrån de ofrånkomligen allt mer kaotiska ”bilderna från västsvenska lingonplockarföreningen” till ”Den minst omtyckte arbetskamraten” och hans äventyr i yrkeslivet.

En del av avsnitten, som den festliga äventyrspastischen ”Jim och jakten på guldankan”, med den oefterhärmligt självsäkre Professorn i spetsen för en trio lätt degenererade globetrotters, håller boken igenom. Annat, som ”Sexy Presidente”, tappar snabbt stinget. Främst i ledet går givetvis den suveränt mellansvenske krigaren Åke Ninja.

Uppblandat med dessa finns även en hel del engångssidor och kortare strippar. Likt de flesta andra svenska serietecknare dyker Wanloo själv upp i verket emellanåt, som hästsvansad och klädsamt självdistanserad cyniker. Men där är han som tristast: gnällandet på typ rignsignaler och förfäktandet av de egna populärkulturella idiosynkratierna har man sett tusen gånger hos tusen andra tecknare vid det här laget.

Som samlingsbok för ”one-offs” och svårtillgängligt material fungerar Åke Ninja...alldeles utmärkt. Men som introduktionsbok till Wanloos produktion är den aningen för enahanda och repetitiv. En komplementvolym för fansen - nyanlända föreslås kolla in något av Wanloos längre verk, som till exempel de underbara böckerna om De Äventyrslystna Karlakarlarna.

Ett sista klagomål: åttionio sidor Wanloo - och bara en sida ”God Kanin, Ond Kanin”? Kom igen!

Fakta: 

Serier

Åke Ninja och Andra Jävlar Serieskapare Johan Wanloo Förlag Optimal

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Allt faller samman

Recension

Det är 1989 och ungefär samtidigt faller tre saker samman för Arvid, huvudpersonen i Per Pettersons roman Jag förbannar tidens flod. Först hans äktenskap. Därefter hans mor. Och till sist Berlinmuren - symbolen för den kommunism han bekänt sig till sedan tonåren.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu