Fria.Nu

Europride gör Stockholm till ett enda stort festivalområde

Festivalen Europride 2008 är i full gång. För många är höjdpunkten Prideparaden som startar i dag klockan 13.00. I år har ännu fler deltagare anmält sig till paraden, som ständigt växer. Fria Tidningar har pratat med arrangören Stockholm Pride.

Varje sommar färgar Stockholm Pride staden i regnbågens färger i både bokstavlig och symbolisk bemärkelse. Regnbågsflaggor dekorerar bussar, kaféer och balkonger och hela festivalen syftar till att skapa en frizon för homosexuella, bisexuella och transpersoner, så kallade hbt-personer. Sedan starten 1998 har Stockholm Pride vuxit till att bli en av Stockholms mest uppskattade festivaler och det största pridefirandet i Norden.

– I år kommer cirka 80 000 att gå i paraden. Förra året deltog 50 000, säger Anna Söderström, presschef för föreningen Stockholm Pride.

En anledning till det drastiskt ökande antalet deltagare i prideparaden är att Stockholm i år utsetts till värd för Europride 2008. Det kan en prideorganisation ansluten till EPOA, European pride organisers association, bli efter en ansökan. EPOA har i dag 28 medlemsorganisationer i 20 länder. Årets tema för Europride 2008 är ”Swedish Sin, Breaking Borders”, med fokus på internationella hbt-frågor.

– Det är en ära att få arrangera Europride, men det innebär inga förpliktelser gentemot EPOA. Men alla som blir värd vill vara stolta över sitt arbete i efterhand, säger Anna Söderström.

Under prideparaden kommer polisen att bevaka hela paradvägen med en särskild och förstärkt hatbrottsstyrka för att undvika hatbrott som förekommit under tidigare parader. Polisen kommer även att ha en mobil polisstation på Ringvägen.

– Vår uppgift är att se till att paraden kan genomföras utan störningar och att de som går i tåget inte blir angripna eller skadade, säger kommissarie Ulf Göranzon, presstalesman för Stockholmspolisen.

Stockholm Pride är även angelägna om att göra Europride så tillgängligt för funktionshindrade som möjligt. På deras hemsida www.stockholmpride.org kan man läsa hur tillgängliga de olika arrangemangen är. Flera av Europrides programpunkter kommer också att teckenspråktolkas.

Europride 2008 arrangeras av den idéella föreningen Stockholm Pride som består av 200 medlemmar, både enskilda personer och företag. De två stora arenorna under festivalen är:

Pride Park i Tantolunden är den stora träffpunkten. Där kan man titta konst, lyssna till författare och artister, delta i debatter, shoppa, äta, dricka och umgås.

Pride House i Stadsteatern och kulturhusets lokaler vid Sergels torg hålls workshops, föreläsningar debatter och shower.

– En nyhet för i år är att en filmfestival arrangerades under Pride-veckan i samarbete med Stockholm Queer Filmfestival i Klarabiografen och Studio 3 på Kulturhuset. Den blev väldigt uppskattad, säger Anna Söderström.

Det är inte bara föreningen Stockholm Pride som har arrangerat en mängd aktiviteter, utan även museer och företag har hakat på festivalyran. Under tio dagar fyller EuroPride museer, konstgallerier, klubbar och affärer med olika slags arrangemang och aktiviteter. Dessa aktiviteter går under samlingsnamnet Pride på stan och har förvandlat hela staden till ett enda stort festivalområde.

Till exempel har Tekniska museet bjudit in till föreläsningen Från viskningar till rop – när homokampen blev radioburen, där Johan Falk berättade om Stockholm Gayradios historia. Även guidade båtturer genom det lesbiska Stockholm har arrangerats.

– Pride på stan är huvudsakligen en plattform för externa arrangörer, säger Anna Söderström.

Det är ganska dyrt att få tillgång till alla evenemang. En veckobiljett kostar 800 kronor och en dagbiljett till Pride Park och Pride House kostar mellan 100 och 350 kronor. Men för hbt-personer under 25 år är allt gratis på Lava på Kulturhuset. Där hålls paradverkstad, teckningsworkshop med queer-serietecknare, öppen scen, filmvisning, drag-kväll och teater.

– Trots avgifterna har vi noll kronor i vinst, säger Anna Söderström.

Hon förklarar att kostnaden för föreningen är cirka tolv miljoner kronor och finansieras av intäkter på åtta miljoner från biljettförsäljning och tre miljoner från sponsring. Sedan bidrar Stockholms stad med det resterande.

– Vi som jobbar i föreningen gör det helt gratis.

Stockholm Pride driver sedan 2006 också Stockholm Prides internationella solidaritetsfond. Till denna fond avsätts vissa intäkter, till exempel från försäljning av skivor med pridelåten, liksom gåvor och medel från insamlingar. Styrelsen beslutar om vart stödet från fonden ska gå. År 2006 stödde de Pride i Warszawa med 90 000 kr, 2007 gick 60 000 kr till Pride i Riga.

– Vi har gett vårt stöd till våra grannländers prideparader där HBT-personer har det svårare än här i Sverige.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

AIK gör slut med Pride

Pride

”Hade varit schysst om AIK ville göra slut med homofobin istället”, säger Prides presschef.

Stockholms Fria

Uppsala Pride – mot normer i tiden

Pride

Vita, homosexuella festprissar med mycket pengar. Det är en gängse bild av hbtq-rörelsen som Uppsala Pride vill nyansera. Normer ska brytas i de egna leden såväl som i samhället i stort. För närvarande placeras familjen och alkoholen under en särskilt stark lupp.

Uppsala Fria

"Vi ifrågasätter Prides makt"

Pride

Makt är temat för årets upplaga av Stockholm Pride. Anarchopride kontrar med temat "deras makt, vårt motstånd" och menar att Stockholm Pride borde fundera kring sin egen makt och vilken bild festivalen förmedlar. 

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu