Stockholms Fria

AIK gör slut med Pride

Beskedet att AIK hoppar av årets Pridetåg är tråkigt, säger Joanna Ljunggren, Stockholm Pride.

– Årets tema är ju att göra slut så det hade ju varit schysst om AIK tillsammans med oss ville göra slut med homofobin i idrottssammanhang, säger Joanna Ljunggren, presschef på Stockholm Pride.

Det var i tisdags förra veckan som AIK:s huvudstyrelse tog beslutet om att inte delta i årets Prideparad. Sedan 2009 har AIK deltagit i paraden, men nu har alltså en majoritet i styrelsen sagt nej – endast två av nio styrelsemedlemmar röstade för ett deltagande i år.

Enligt uppgifter till Sportbladet handlar beslutet om de starka reaktioner som uppkom i samband med fjolårets förberedelser inför paraden, då klubbens samordnare Madde Larsson fick utstå hot och trakasserier. Joanna Ljunggren tycker att klubbens beslut är tråkigt.

– Jag hoppas verkligen inte att de har gett efter för de hoten. AIK är en stor aktör inom svensk fotboll och det är klart att ett sådant här beslut får konsekvenser. Jag tror att man sårar många supportrar och hbtq-personer genom att inte vilja vara med.

Att beslutet skulle ha ett samband med fjolårets hot förnekar AIK:s kanslichef Jonas von Kjerrulf till SVT Nyheter Stockholm.

– Det har absolut ingenting med det att göra. Mot huvudstyrelsen har det inte förekommit några hot, säger han.

Det är inte bara AIK som väljer att inte delta i Prideparaden. Stockholms Fria Tidning har ringt till de två andra Stockholmsklubbarna Djurgården och Hammarby för att höra hur de resonerar gällande deltagande.

– Vi har inget organiserat deltagande i Pride, men vår alliansförening har i alla år uppmanat samtliga medlemsföreningar i Djurgården att delta om de vill. Vi tycker att deltagande ska bygga på frivillighet, säger Jonas Riedel, pressansvarig Djurgården fotboll.

Detsamma gäller Hammarby, som inte heller har något styrelsebeslut från alliansföreningen på att man ska vara med i paraden. Det är upp till varje medlemsförening att bestämma.

– Det här är en fråga som aldrig har varit uppe i styrelsen – men generellt kan jag säga att vi inte vill blanda ihop idrott och politik, säger Richard von Yxkull, ordförande i Hammarby fotboll, som inte deltar i årets parad.

Joanna Ljunggren på Stockholm Pride tycker att det är tråkigt att AIK nu hoppar av, men säger samtidigt att det är upp till varje idrottsförening att besluta om hur de arbetar mot diskriminering.

– Jag tycker att det är svårt att säga att någon gör fel. Det är upp till varje förening att välja hur man manifesterar sitt arbete mot diskriminering och hur man gör för att få flera olika typer av människor att engagera sig i idrotten. Men jag hoppas så klart att AIK vill vara med nästa år.

Redan 2007 hade Pride temat Sport och idrott där invigningstalare var fotbollsikonen Glenn Hysén, vars son fotbollsspelaren Anton Hysén senare kom ut som homosexuell. Generellt tycker Joanna Ljunggren att utvecklingen har gått framåt och att idrottsvärlden har blivit mer inkluderande.

Men hon säger samtidigt att det är viktigt att manifestera sitt stöd för hbtq-personer inom idrotten för att visa på en bredd inom rörelsen.

– Det tror jag också skulle göra idrotten mer relevant för betydligt fler människor, något som klubbarna skulle vinna på, säger hon.

SFT har sökt AIK för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Uppsala Pride – mot normer i tiden

Pride

Vita, homosexuella festprissar med mycket pengar. Det är en gängse bild av hbtq-rörelsen som Uppsala Pride vill nyansera. Normer ska brytas i de egna leden såväl som i samhället i stort. För närvarande placeras familjen och alkoholen under en särskilt stark lupp.

Uppsala Fria

"Vi ifrågasätter Prides makt"

Pride

Makt är temat för årets upplaga av Stockholm Pride. Anarchopride kontrar med temat "deras makt, vårt motstånd" och menar att Stockholm Pride borde fundera kring sin egen makt och vilken bild festivalen förmedlar. 

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu