• Numera har Dalarna en egen hbtq-festival i Falun, här syns delar av Dalarna i Stockholm pride.
Landets Fria

Flera pridefestivaler startar i glesbygden

Hemavan winter pride inleder Sveriges numera fullmatade säsong av hbtq-festivaler. Det är med största sannolikhet även landets första fjällpride. I sommar är det också premiär för pride i Pajala.

I år ordnas rekordmånga pridefestivaler och även mindre orter börjar synas på kartan. Med en parad i Hemavans centrumbacke där skidor med fördel kan vara en del av utstyrseln kickar årets festivalsäsong igång.

– Vi ville göra en pride i glesbygd där det inte finns något liknande, säger Tove Liliequist, projektledare för Hemavan pride.

Förutom en parad i skidbacken blir det afterski med queerquiz, spelningar och en föreläsning med den transfeministiska aktivisten Randa Lamri från RFSL Umeå.

– Genom festligheter vill vi sätta allvarligare frågor i fokus. Vi har varit lite blygsamma med föreläsningarna i år, dels för att det är första året och dels för att många kommer att vara ute och åka skidor, säger Tove Liliequist.

Arrangörerna hoppas locka deltagare från stora delar av Norrland, förutom boende i närområdet och skidturister.

– Vi glömmer lätt att inte alla hbtq-personer flyttar till städerna, de finns kvar i bygderna men är mer utspridda, säger Tove Liliequist.

I år arrangeras pridefestivaler på minst 20 platser från Pajala i norr till Malmö i söder. Förra året var det premiär i Jönköping, Västerås och Söderhamn.

– Jag tror att i takt med att hbtq-personer fått fler rättigheter så vågar vi ta mer plats, men det har också blivit mer jävlar anamma: ”nu får ni inkludera och respektera oss för vi är här”, säger Evelina Lindahl, en av arrangörerna av Hemavan pride.

Förutom Hemavan och Hudiksvall är Tornedalen pride en av årets uppstickare. Där planeras för flera pridedagar i samband med Pajala marknad i början på juli. Det blir både en parad, föreläsningar och spelningar.

– Det finns en attityd här att bögarna kan vara i Stockholm, säger David Forsberg, uppväxt i Tornedalen och en av initiativtagarna.

Tornedalen pride har fått stort stöd, men också väckt en del upprörda känslor. Normer kring hur män och kvinnor ska vara är starka i Tornedalen, menar David Forsberg som flyttade därifrån i tjugoårsåldern. Delvis för att han var bög och inte passade in i heteronormen.

– Jag sågs som konstig för att jag stickade och inte var ute i skogen.

Men nu längtar David Forsberg från Stockholm tillbaka till just skogen, naturen och lugnet.

– Det är bara lite attityder som behöver förändras först, sedan flyttar jag hem.

Som en av arrangörerna av pride hoppas han kunna bidra till ett öppnare klimat i Tornedalen som gör att även de som faller utanför köns- och sexualitetsnormer ska kunna känna sig hemma. En framtidsplan är att utvidga engagemanget till aktiviteter året runt med bland annat föreläsningar i skolor.

– Jag hoppas att om några kommer ut och vågar visa sig i en parad ska det hjälpa andra att våga leva sina liv på det sätt som de vill.

David Forsberg tror att en pridefestival i områden där heteronormen är väldigt stark som i Tornedalen gör ännu större skillnad än i Stockholm.

– Pride i Stockholm har blivit en folkfest vilket är kul, men i Pajala blir det mer politiskt.

Fakta: 

Sveriges första prideparad hölls i Örebro 1971.

Pridefestivaler 2014

24–27 april: Hemavan

2–3 maj: Norrköping

5–11 maj: Växjö

15–18 maj: Jönköping

22–25 maj: Eskilstuna

28 maj–1 juni: Göteborg

29 maj–1 juni: Karlskrona

4–8 juni: Söderhamn

7 juni: Karlstad

13–15 juni: Luleå

14 juni: Falkenberg

26–28 juni: Västerås

29 juni–5 juli: Sundsvall

5 juli: Hudiksvall

3–6 juli: Pajala

28 juli–3 augusti: Stockholm

7–9 augusti: Malmö

28–31 augusti: Örebro

1–7 september: Linköping

20 september: Falun

9–16 november: Visby

Fler kan tillkomma.

Källa: QX

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

AIK gör slut med Pride

Pride

”Hade varit schysst om AIK ville göra slut med homofobin istället”, säger Prides presschef.

Stockholms Fria

Uppsala Pride – mot normer i tiden

Pride

Vita, homosexuella festprissar med mycket pengar. Det är en gängse bild av hbtq-rörelsen som Uppsala Pride vill nyansera. Normer ska brytas i de egna leden såväl som i samhället i stort. För närvarande placeras familjen och alkoholen under en särskilt stark lupp.

Uppsala Fria

© 2023 Fria.Nu