Fria.Nu

Zimbabwier i exil planerar skenval i Sydafrika

Sista mars hålls parlamentsval i Zimbabwe. Tillsammans med andra zimbabwier i exil kommer Daniel Molokela istället att i Sydafrikas huvudstad Pretoria genomföra ett skenval utanför hemlandets ambassad.

Arrangörerna hoppas att över ett tusen zimbabwier ska delta i manifestationen - som blir det närmaste ett riktigt valdeltagande de får vara med om.

Miljontals zimbabwier i exil har nämligen förnekats rätten att delta i hemlandets val. De enda som tillåts delta är ambassadpersonal och andra som är knutna till landets regering.

Den usla ekonomin och politiska förföljelsen i Zimbabwe har fått upp emot tre miljoner medborgare att lämna landet. Och regimen oroar sig för att de som begett sig utomlands skulle lägga sina röster på oppositionspartiet MDC, Rörelsen för demokrati.

Molokela - som är medlem av påtryckargruppen Crisis in Zimbabwe - menar att detta innebär att president Robert Mugabes regering kränker en regional överenskommelse fastslagen av Södra Afrikas samarbetsorganisation, SADC.

- Det bryter mot SADC:s anvisningar som kräver att medlemsstaterna ser till att alla medborgare får möjlighet att delta i valen, säger han och refererar till de regler man antog vid ett möte förra året.

Dessa regler har även godtagits av Zimbabwe.

- Om Moçambique, som har mindre resurser än Zimbabwe, kunde tillåta sin diaspora att rösta i valen förra året, varför kan inte vi?, frågar Molokela.

Ju närmare valet kommer desto fler har rösterna blivit som kräver att SADC:s regler ska följas. Många ser valet i Zimbabwe som ett test för hur SADC:s regler efterföljs och om organisationen är förmögen att ställa nationer som bryter mot överenskommelserna till svars.

MDC menar att regimen brutit mot en rad regler. Och oppositionens anhängare i Sydafrika planerar att i samband med valdagen marschera till den zimbabwiska ambassadören Simon Khaya Moyo för att överlämna en lista med överträdelserna.

MDC:s språkrör i Sydafrika, Nicholas Dube, säger att ett av brotten består i att de statliga medierna varit partiska till den sittande regimens fördel.

När det styrande partiet Zanu-PF drog igång sin valkampanj åtnjöt man exempelvis en fem timmar lång direktsändning i de statliga etermedierna. MDC:s kampanjstart avhandlades på mindre än tre minuter i en nyhetssändning på den statliga teven.

- Nittio procent av sändningarna domineras av Zanu-PF - och detta bryter mot SADC:s regler, säger Dube till IPS.

Dessvärre finns det heller inga privata alternativ till de statliga medierna. Den enda icke-statliga dagstidningen Daily News förbjöds 2003 genom införandet av en stenhård presslag. De enda oberoende medier som i dag finns kvar är ett fåtal veckotidningar.

Nyligen kritiserade även människorättsorganisationen Human Rights Watch regimen för att ha struntat i de överenskomna valreglerna.

Men detta till trots avvisade den sydafrikanske presidenten Thabo Mbeki nyligen kritiken om att Zimbabwe inte lever upp till SADC:s regelverk.

Sydafrikas regering har försökt föra en politik av tyst diplomati gentemot regeringen i Harare, och menar att högljudda anklagelser inte kommer att leda till någon förändring i Zimbabwe.

Kritiker av den linjen menar dock att den sydafrikanska regeringens inställning i Zimbabwe setts som ett godkännande av regeringens uppförande under de senaste åren.

I samband med de senaste valen i landet 2000 och 2002 var det politiska våldet och brotten mot de mänskliga rättigheterna omfattande från regeringens sida. Dessutom har lagar som begränsar yttrandefriheten och de politiska rättigheterna införts.

Inför årets val har våldet varit mer begränsat i Zimbabwe, men brott mot de mänskliga rättigheterna är fortfarande mycket utspridda. Dessutom ifrågasätts om landets valkommission är opartisk.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fortsatt kamp för Sanfolket

Botswanas regering har länge försökt fördriva 5000 medlemmar av sanfolket från ett naturresevat i Kalahariöknen i syfte att bedriva diamantutvinning.
Nu har landets regering förhindrat FN:s särskilde rapportör om ursprungsbefolkningar att besöka landet.

Svårt att skaka av MUL-status

För 35 år sedan fanns 18 av världens minst utvecklade länder, de så kallade MUL-länderna, i Afrika. I dag återfinns 34 på kontinenten.

'Vem vill anmäla våldtäkt nu?'

Jacob Zuma är före detta vice-president i Sydafrika. Han har varit åtalad för våldtäkt. Nu har domstolen sagt att han är oskyldig. Man har behandlat kvinnan som anmälde honom illa. Nu tror många att ännu färre kvinnor kommer att våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Våldtäktsdom kan få svåra följder

Den förre sydafrikanske vicepresidenten Jacob Zuma har frikänts från anklagelsen om våldtäkt. Frikännandet, och det sätt som kvinnan i målet har behandlats på, har väckt farhågor om att ännu färre kvinnor än i dag ska våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Gemensam kampanj mot hiv

Hela Afrika har samlas i en gemensam kampanj för att stoppa spridningen av hiv. Vid lanseringen av kampanjen framhölls vikten av att låta kvinnor ta kontrollen över sina liv för att minska spridningen av viruset.

© 2024 Fria.Nu