• Kvinnorättsaktivister demonstrerade utanför Högsta domstolen i Johannesburg efter att före detta vicepresidenten Jacob Zuma friats från anklagelen om
Fria.Nu

Våldtäktsdom kan få svåra följder

Den förre sydafrikanske vicepresidenten Jacob Zuma har frikänts från anklagelsen om våldtäkt. Frikännandet, och det sätt som kvinnan i målet har behandlats på, har väckt farhågor om att ännu färre kvinnor än i dag ska våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Enligt organisationen People Opposing Women Abuse så våldtas en kvinna var 26:e sekund i landet och Catherine Nyakato på One-in-Nine-kampanjen säger att bara ett av nio våldtäktsoffer anmäler brottet.

- Vissa anmäler inte på grund av rädsla, andra på grund av brist på medvetenhet och vissa på grund av att de inte känner till hur det fungerar hos exempelvis polisen eller på sjukhusen, säger hon till IPS.

Och behandlingen av kvinnan som riktade anklagelsen om våldtäkt mot Zuma lär inte minska rädslan hos kvinnor som våldtagits. Den 31-åriga kvinnan, som är hivpositiv och aktivt engagerad i kampen mot hiv/aids, har tvingats utstå förolämpningar och hot utanför domstolen, och hennes klädsel, uppträdande och sexuella historia har ifrågasatts i rättssalen.

Att Zuma friades lär inte heller uppmuntra någon att anmäla våldtäkter.

- Antalet våldtäktsmål som leder till fällade domar är sju procent. Detta är ett problem i vårt juridiska system, och det måste förändras, säger Dawn Cavanagh vid den ickestatliga organisationen Gender AIDS Forum.

Under rättegången mot Zuma lades stor vikt vid kvinnans tidigare sexuella historia. Försvaret presenterade exempelvis flera vittnen som sa att kvinnan tidigare hade lagt fram falska anklagelser om våldtäkt mot dem. Vittnenas identitet är skyddade enligt sydafrikansk lag.

Domaren i Zuma-rättegången, Willem van der Merwe, ansåg att det inte var bevisat att en våldtäkt hade genomförts och frikände därför Zuma. Men han uttalade också kritik mot att den förra vicepresidenten hade haft oskyddat sex med en hivpositiv, och mot att Zuma sagt att han genom att ta en dusch efter samlaget minskat risken att smittas av hiv.

Detta uttalande har fördömts av aidsaktivister och myndigheter i Sydafrika, som fruktar att det kan innebära ett svårt bakslag för arbetet med att hindra smittspridningen i landet. Zuma har tidigare varit ordförande för Sydafrikas nationella aidsråd och han har, trots att han i juli kommer att ställas inför rätta för korruption, fortfarande många anhängare i landet.

En grupp kvinnoaktivister hade samlats utanför rättegångssalen när domen skulle förkunnas. På ett av deras plakat stod det 'Den här kjolen är inte en invit'. Zuma sa i sitt vittnesmål att han uppfattade det faktum att kvinnan, som han kände sedan tidigare, för första gången bar kjol i hans närhet som en invit till sex.

Men de Zuma-anhängare som samlats utanför rätten var långt fler än de som stödde kvinnan. Upp till 2000 personer hade samlats för att stödja den före detta vicepresidenten.

Men kvinnoaktivister menar att rättegången trots allt har satt fokus på sexuellt våld och deras förhoppning är att rättegången inte ska undergräva arbetet för att minska antalet våldtäkter i landet.

- Om du går till domstolen i Johannesburg i morgon så kommer du att träffa sex andra kvinnor som väntar på att deras våldtäktsmål ska avgöras. Så kampen går vidare, säger Dawn Cavanagh.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fortsatt kamp för Sanfolket

Botswanas regering har länge försökt fördriva 5000 medlemmar av sanfolket från ett naturresevat i Kalahariöknen i syfte att bedriva diamantutvinning.
Nu har landets regering förhindrat FN:s särskilde rapportör om ursprungsbefolkningar att besöka landet.

Svårt att skaka av MUL-status

För 35 år sedan fanns 18 av världens minst utvecklade länder, de så kallade MUL-länderna, i Afrika. I dag återfinns 34 på kontinenten.

'Vem vill anmäla våldtäkt nu?'

Jacob Zuma är före detta vice-president i Sydafrika. Han har varit åtalad för våldtäkt. Nu har domstolen sagt att han är oskyldig. Man har behandlat kvinnan som anmälde honom illa. Nu tror många att ännu färre kvinnor kommer att våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Gemensam kampanj mot hiv

Hela Afrika har samlas i en gemensam kampanj för att stoppa spridningen av hiv. Vid lanseringen av kampanjen framhölls vikten av att låta kvinnor ta kontrollen över sina liv för att minska spridningen av viruset.

Samhällsstyrning och hiv prioriteras inte på WSF i Mali

I år är World Social Forum för första gången decentraliserat. Nästa vecka inleds det afrikanska sociala forumet i Malis huvudstad Bamako. En rad frågor står på agendan - bland annat krig, militarism, global handel och skuldfrågor.

© 2023 Fria.Nu