Gemensam kampanj mot hiv
Hela Afrika har samlas i en gemensam kampanj för att stoppa spridningen av hiv. Vid lanseringen av kampanjen framhölls vikten av att låta kvinnor ta kontrollen över sina liv för att minska spridningen av viruset.
Afrika är fortfarande den kontinent som är värst drabbad av pandemin. Enligt FN:s aidsprogram UNAIDS smittades fem miljoner människor av hiv förra året. Av dem lever 3,2 miljoner i Afrika söder om Sahara. Över 60 procent av alla hivpositiva i världen lever i den här regionen.
Nu inleder de värst drabbade länderna tillsammans med flera FN-organ en gemensam kampanj för att stoppa smittspridningen. Förhoppningen är att man ska kunna dra nytta av varandras erfarenheter och intensifiera och förbättra åtgärderna för att stoppa smittspridningen. Kampanjen laserades samtidigt i Johannesburg, Addis Abeba, Ouagadougou och Khartoum.
- Vi måste agera gemensamt mot de faktorer som ligger bakom smittspridningen. Bland dem finns fattigdom, arbetslöshet och könsdiskriminering som gör kvinnor mer sårbara för hiv, sa Sydafrikas hälsominister Manto Tshabalala-Msimang vid lanseringen.
Detta höll företrädare från andra länder i södra Afrika med om.
- I Malawi har vi traditionella initiationsriter. Efter riterna uppmanas flickorna att gå ut med äldre män för att visa att de är kvinnor. Detta ökar risken för att smittas av hiv, säger Maureen Kumwenda, aidsaktivist från Malawi som deltog vid lanseringen i Johannesburg.
- Vissa fattiga föräldrar skickar sina döttrar in i prostitution för att tjäna pengar. Detta gör att de unga kvinnorna riskerar att smittas av hiv, sa hon. I Malawi är 14,2 procent av befolkningen hivpositiv, enligt UNAIDS.
Den beninska sångerskan Angelique Kidjo var med vid lanseringen i egenskap av ambassadör för FN:s barnfond Unicef. Hon uppmanande alla länder att satsa på kvinnorna för att minska spridningen av hiv. Flickor och kvinnor måste få rätt till utbildning och få rätt att ta kontrollen över sina liv, sa hon.
- Forskningen har visat att utbildning kan minska spridningen av hiv. Men det räcker inte att bara ge flickorna skolgång. De måste också vara skyddade från övergrepp, sa Angelique Kidjo.