• Sydafrikas hälsominister Manto Tshabalala-Msimang är drivande i kampanjen mot hiv.
Fria.Nu

Gemensam kampanj mot hiv

Hela Afrika har samlas i en gemensam kampanj för att stoppa spridningen av hiv. Vid lanseringen av kampanjen framhölls vikten av att låta kvinnor ta kontrollen över sina liv för att minska spridningen av viruset.

Afrika är fortfarande den kontinent som är värst drabbad av pandemin. Enligt FN:s aidsprogram UNAIDS smittades fem miljoner människor av hiv förra året. Av dem lever 3,2 miljoner i Afrika söder om Sahara. Över 60 procent av alla hivpositiva i världen lever i den här regionen.

Nu inleder de värst drabbade länderna tillsammans med flera FN-organ en gemensam kampanj för att stoppa smittspridningen. Förhoppningen är att man ska kunna dra nytta av varandras erfarenheter och intensifiera och förbättra åtgärderna för att stoppa smittspridningen. Kampanjen laserades samtidigt i Johannesburg, Addis Abeba, Ouagadougou och Khartoum.

- Vi måste agera gemensamt mot de faktorer som ligger bakom smittspridningen. Bland dem finns fattigdom, arbetslöshet och könsdiskriminering som gör kvinnor mer sårbara för hiv, sa Sydafrikas hälsominister Manto Tshabalala-Msimang vid lanseringen.

Detta höll företrädare från andra länder i södra Afrika med om.

- I Malawi har vi traditionella initiationsriter. Efter riterna uppmanas flickorna att gå ut med äldre män för att visa att de är kvinnor. Detta ökar risken för att smittas av hiv, säger Maureen Kumwenda, aidsaktivist från Malawi som deltog vid lanseringen i Johannesburg.

- Vissa fattiga föräldrar skickar sina döttrar in i prostitution för att tjäna pengar. Detta gör att de unga kvinnorna riskerar att smittas av hiv, sa hon. I Malawi är 14,2 procent av befolkningen hivpositiv, enligt UNAIDS.

Den beninska sångerskan Angelique Kidjo var med vid lanseringen i egenskap av ambassadör för FN:s barnfond Unicef. Hon uppmanande alla länder att satsa på kvinnorna för att minska spridningen av hiv. Flickor och kvinnor måste få rätt till utbildning och få rätt att ta kontrollen över sina liv, sa hon.

- Forskningen har visat att utbildning kan minska spridningen av hiv. Men det räcker inte att bara ge flickorna skolgång. De måste också vara skyddade från övergrepp, sa Angelique Kidjo.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fortsatt kamp för Sanfolket

Botswanas regering har länge försökt fördriva 5000 medlemmar av sanfolket från ett naturresevat i Kalahariöknen i syfte att bedriva diamantutvinning.
Nu har landets regering förhindrat FN:s särskilde rapportör om ursprungsbefolkningar att besöka landet.

Svårt att skaka av MUL-status

För 35 år sedan fanns 18 av världens minst utvecklade länder, de så kallade MUL-länderna, i Afrika. I dag återfinns 34 på kontinenten.

'Vem vill anmäla våldtäkt nu?'

Jacob Zuma är före detta vice-president i Sydafrika. Han har varit åtalad för våldtäkt. Nu har domstolen sagt att han är oskyldig. Man har behandlat kvinnan som anmälde honom illa. Nu tror många att ännu färre kvinnor kommer att våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Våldtäktsdom kan få svåra följder

Den förre sydafrikanske vicepresidenten Jacob Zuma har frikänts från anklagelsen om våldtäkt. Frikännandet, och det sätt som kvinnan i målet har behandlats på, har väckt farhågor om att ännu färre kvinnor än i dag ska våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Samhällsstyrning och hiv prioriteras inte på WSF i Mali

I år är World Social Forum för första gången decentraliserat. Nästa vecka inleds det afrikanska sociala forumet i Malis huvudstad Bamako. En rad frågor står på agendan - bland annat krig, militarism, global handel och skuldfrågor.

© 2025 Fria.Nu