Fortsatt kamp för Sanfolket
Botswanas regering har länge försökt fördriva 5000 medlemmar av sanfolket från ett naturresevat i Kalahariöknen i syfte att bedriva diamantutvinning.
Nu har landets regering förhindrat FN:s särskilde rapportör om ursprungsbefolkningar att besöka landet.
Botswanas regering har länge försökt fördriva 5000 medlemmar av sanfolket från ett naturresevat i Kalahariöknen i syfte att bedriva diamantutvinning.
Nu har landets regering förhindrat FN:s särskilde rapportör om ursprungsbefolkningar att besöka landet.
- Att tvinga bort oss skulle betyda detsamma som när gräs rycks från sina rötter. Precis som gräset skulle vi dö, säger Jumanda Gakelebone, språkrör för Kalaharis första folk, den organisation som företräder Sanfolkets rättigheter.
FN-representanten Rodolfo Stavenhagen, som utreder frågan om fördrivningen av sanfolket från dess förfäders marker, fick nyligen avslag på sin visumansökan.
Enligt den London-baserade organisationen Survival International, som arbetar för minoriteters rättigheter, baserade regeringen sitt beslut på en särskild klausul som ger dem rätten att avvisa visum-
ansökningar.
- Jag anser att det är diktatoriskt. De vill inte att utomstående ska lägga sig i sanfolkens problem, säger Gakelebone.
Sanfolket, som traditionellt är samlare och jägare, betraktas som södra Afrikas ursprungsbefolkning. Enligt antropologer är folkgruppen den som funnits i regionen längst, i åtminstone över 20 000 år. Ungefär 50 000 medlemmar av sanfolket uppskattas i dag bo i Botswana.
Kampen om naturreservatet i Kalahariöknen inleddes redan 1985, då man funnit diamanter i området. Med tiden hårdnade striden om marken, och i omgångar fram till 2005 tvångsförflyttades i stort sett alla människor från området.
- Folk kördes bort i lastbilar och dumpades på platser mellan 40 och 100 mil bort, säger Gakelebone.
Men i december 2006 kom en domstol fram till att vräkningen stred mot lagen och att sanfolket därför hade rätten att återvända till sina marker.
Händelserna fick stor internationell uppmärksamhet, vilket inte uppskattades av regeringen.
Men enligt Survival International och Gakelebone har regeringen i strid mot domstolsbeslutet stoppat sanfolket från att återvända till sina hem.
- Utländska journalister som skrivit om vräkningen har inte tillåtits återvända till landet. Regeringen vet att när journalister och människorättsorganisationer kommer till Botswana så kommer folk att berätta sanningen för dem, säger Gakelebone.
Förutom Stavenhagen förvägrades i mars 17 andra utlänningar att besöka landet. Däribland fyra medarbetare vid Survival International, en redaktör för BBC, samt andra journalister och människorättsaktivister. Survival International hävdar att de flesta hade engagerat sig i vräkningen av sanfolket.