Fria.Nu

Fortsatt kamp för Sanfolket

Botswanas regering har länge försökt fördriva 5000 medlemmar av sanfolket från ett naturresevat i Kalahariöknen i syfte att bedriva diamantutvinning.
Nu har landets regering förhindrat FN:s särskilde rapportör om ursprungsbefolkningar att besöka landet.

Botswanas regering har länge försökt fördriva 5000 medlemmar av sanfolket från ett naturresevat i Kalahariöknen i syfte att bedriva diamantutvinning.
Nu har landets regering förhindrat FN:s särskilde rapportör om ursprungsbefolkningar att besöka landet.
- Att tvinga bort oss skulle betyda detsamma som när gräs rycks från sina rötter. Precis som gräset skulle vi dö, säger Jumanda Gakelebone, språkrör för Kalaharis första folk, den organisation som företräder Sanfolkets rättigheter.
FN-representanten Rodolfo Stavenhagen, som utreder frågan om fördrivningen av sanfolket från dess förfäders marker, fick nyligen avslag på sin visumansökan.
Enligt den London-baserade organisationen Survival International, som arbetar för minoriteters rättigheter, baserade regeringen sitt beslut på en särskild klausul som ger dem rätten att avvisa visum-
ansökningar.
- Jag anser att det är diktatoriskt. De vill inte att utomstående ska lägga sig i sanfolkens problem, säger Gakelebone.
Sanfolket, som traditionellt är samlare och jägare, betraktas som södra Afrikas ursprungsbefolkning. Enligt antropologer är folkgruppen den som funnits i regionen längst, i åtminstone över 20 000 år. Ungefär 50 000 medlemmar av sanfolket uppskattas i dag bo i Botswana.
Kampen om naturreservatet i Kalahariöknen inleddes redan 1985, då man funnit diamanter i området. Med tiden hårdnade striden om marken, och i omgångar fram till 2005 tvångsförflyttades i stort sett alla människor från området.
- Folk kördes bort i lastbilar och dumpades på platser mellan 40 och 100 mil bort, säger Gakelebone.
Men i december 2006 kom en domstol fram till att vräkningen stred mot lagen och att sanfolket därför hade rätten att återvända till sina marker.
Händelserna fick stor internationell uppmärksamhet, vilket inte uppskattades av regeringen.
Men enligt Survival International och Gakelebone har regeringen i strid mot domstolsbeslutet stoppat sanfolket från att återvända till sina hem.
- Utländska journalister som skrivit om vräkningen har inte tillåtits återvända till landet. Regeringen vet att när journalister och människorättsorganisationer kommer till Botswana så kommer folk att berätta sanningen för dem, säger Gakelebone.
Förutom Stavenhagen förvägrades i mars 17 andra utlänningar att besöka landet. Däribland fyra medarbetare vid Survival International, en redaktör för BBC, samt andra journalister och människorättsaktivister. Survival International hävdar att de flesta hade engagerat sig i vräkningen av sanfolket.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Svårt att skaka av MUL-status

För 35 år sedan fanns 18 av världens minst utvecklade länder, de så kallade MUL-länderna, i Afrika. I dag återfinns 34 på kontinenten.

'Vem vill anmäla våldtäkt nu?'

Jacob Zuma är före detta vice-president i Sydafrika. Han har varit åtalad för våldtäkt. Nu har domstolen sagt att han är oskyldig. Man har behandlat kvinnan som anmälde honom illa. Nu tror många att ännu färre kvinnor kommer att våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Våldtäktsdom kan få svåra följder

Den förre sydafrikanske vicepresidenten Jacob Zuma har frikänts från anklagelsen om våldtäkt. Frikännandet, och det sätt som kvinnan i målet har behandlats på, har väckt farhågor om att ännu färre kvinnor än i dag ska våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Gemensam kampanj mot hiv

Hela Afrika har samlas i en gemensam kampanj för att stoppa spridningen av hiv. Vid lanseringen av kampanjen framhölls vikten av att låta kvinnor ta kontrollen över sina liv för att minska spridningen av viruset.

Samhällsstyrning och hiv prioriteras inte på WSF i Mali

I år är World Social Forum för första gången decentraliserat. Nästa vecka inleds det afrikanska sociala forumet i Malis huvudstad Bamako. En rad frågor står på agendan - bland annat krig, militarism, global handel och skuldfrågor.

© 2023 Fria.Nu