Fria.Nu

'Vem vill anmäla våldtäkt nu?'

Jacob Zuma är före detta vice-president i Sydafrika. Han har varit åtalad för våldtäkt. Nu har domstolen sagt att han är oskyldig. Man har behandlat kvinnan som anmälde honom illa. Nu tror många att ännu färre kvinnor kommer att våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Organisationen People Opposing Women Abuse säger att en kvinna blir våldtagen var 26:e sekund i landet. Bara en av nio kvinnor anmäler brottet, säger Catherine Nyakato på One-in-Nine-kampanjen. Hon säger till IPS:

- En del kvinnor anmäler inte brottet därför att de är rädda. Andra kvinnor vet inte att man kan anmäla en våldtäkt för polisen. En del kvinnor vet inte hur man gör hos polisen eller på sjukhuset.

Kvinnan som anmälde Zuma är 31 år. Hon är hiv-positiv och hon arbetar aktivt mot hiv och aids. Hon har blivit illa behandlad under rättegången. Människor har hotat henne och sagt elaka saker till henne utanför domstolen. I domstolen har man sagt till henne att hon har fel kläder, att hon uppför sig på fel sätt och att hon tidigare har haft sex med för många män.

Kanske kommer nu ännu färre kvinnor att anmäla våldtäkter i Sydafrika.

- Sju procent av dem som blir åtalade för våldtäkt blir dömda. Det måste ändras, säger Dawn Cavanagh vid organisationen Gender AIDS Forum.

Under rättegången mot Zuma talade man mycket om vilka kvinnan tidigare har haft sex med. Zumas vittnen sa att kvinnan tidigare hade anklagat oskyldiga för våldtäkt. Enligt sydafrikansk lag är det hemligt vilka vittnena är.

Domaren i Zuma-rättegången, Willem van der Merwe, sa att man inte kunde bevisa att det var en våldtäkt. Han frikände därför Zuma. Men han sa att det var dåligt att den förra vicepresidenten hade oskyddat sex med en hiv-positiv person. Zuma sa att han hade duschat efter samlaget för att inte bli smittad. Domaren sa till honom att det var fel - det hjälper inte att duscha. Man blir smittad ändå.

De som arbetar mot hiv och aids i Sydafrika är oroliga över att Zuma sa att det hjälper att duscha. Om människor tror att det är sant, kan det bli svårt att hindra att smittan sprids i landet.

Zuma har tidigare varit ordförande för Sydafrikas nationella aids-råd. I juli blir det en ny rättegång mot honom, för korruption. Ändå finns många sydafrikaner som tycker att Zuma är bra.

En grupp kvinnor var utanför domstolen under rättegången. En av dem hade ett plakat med den här texten: 'Den här kjolen är inte en invit'.

Varför? Zuma säger att den våldtagna kvinnan hade kjol på sig när han träffade henne första gången. Han säger att han trodde att hon hade kjol för att hon ville ha sex med honom.

Utanför domstolen samlades också 2 000 personer för att stödja Zuma.

Kvinno-aktivister säger ändå att rättegången har fått människor att tala om sexuellt våld. De hoppas att rättegången inte ska förstöra arbetet mot våldtäkter.

- Om du går till domstolen i Johannesburg i morgon, träffar du sex andra kvinnor som väntar på att deras våldtäktsmål ska avgöras. Så kampen går vidare, säger Dawn Cavanagh.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fortsatt kamp för Sanfolket

Botswanas regering har länge försökt fördriva 5000 medlemmar av sanfolket från ett naturresevat i Kalahariöknen i syfte att bedriva diamantutvinning.
Nu har landets regering förhindrat FN:s särskilde rapportör om ursprungsbefolkningar att besöka landet.

Svårt att skaka av MUL-status

För 35 år sedan fanns 18 av världens minst utvecklade länder, de så kallade MUL-länderna, i Afrika. I dag återfinns 34 på kontinenten.

Våldtäktsdom kan få svåra följder

Den förre sydafrikanske vicepresidenten Jacob Zuma har frikänts från anklagelsen om våldtäkt. Frikännandet, och det sätt som kvinnan i målet har behandlats på, har väckt farhågor om att ännu färre kvinnor än i dag ska våga anmäla våldtäkter. Kvinnoaktivister lovar dock att kampen ska fortsätta.

Gemensam kampanj mot hiv

Hela Afrika har samlas i en gemensam kampanj för att stoppa spridningen av hiv. Vid lanseringen av kampanjen framhölls vikten av att låta kvinnor ta kontrollen över sina liv för att minska spridningen av viruset.

Samhällsstyrning och hiv prioriteras inte på WSF i Mali

I år är World Social Forum för första gången decentraliserat. Nästa vecka inleds det afrikanska sociala forumet i Malis huvudstad Bamako. En rad frågor står på agendan - bland annat krig, militarism, global handel och skuldfrågor.

© 2025 Fria.Nu