Ovilja att ta bort ägg i vegetariska produkter
Livsmedelsaffärernas frysdiskar har på senare år kunnat erbjuda färdiga rätter även för icke köttätare. Falafel, morotsbiffar, basilikapuckar, quornfiléer och sojaschnitzel är några exempel. Men som vegetarian bör du noggrant kolla innehållsförteckningen. Långtifrån alla dessa produkter är nämligen helvegetariska utan innehåller ofta ägg och mjölkprodukter.
Vegetariska produkter finns för människor som av en eller annan anledning inte vill äta kött. Det kan handla om hälsoskäl eller djurrättsliga/etiska orsaker. Varför görs inte dessa livsmedel helt utan animalier, så att de verkligen blir vegetariska?
Familjen Dafgård har ett stort utbud av köttalternativ, men få strikt vegetariska produkter. De flesta varor innehåller ägg, och i de vegetariska biffarna har man emmenthalerost.
Lisa Isaksson är marknadsassistent på Familjen Dafgård.
Varför har ni ägg i era produkter?
- Det är ett ganska bra bindemedel som inte kostar för mycket. Sedan är det så att en majoritet av våra produkter har vi plockat över från Komsta Food, och det fanns redan ägg i till exempel basilikapuckarna.
Men skulle ni inte kunna ändra på det, så att fler kan köpa era varor?
- Vi kommer inte att ändra på det befintliga sortimentet. Det funkar bra i handeln, och i tillverkningsprocessen i fabriken.
Lisa Isaksson är medveten om att det finns vegetabiliska bindemedel, och menar att inför framtida produktutveckling kommer man försöka att hitta alternativ till ägg.
- Om vi kan lyckas få fram en produkt som funkar lika bra utan ägg är det självklart bättre. Då kan fler köpa våra produkter, säger hon.
Inget kommer alltså att göras åt dagens produkter.
Går det att som konsument påverka produktutvecklingen?
- Ju fler konsumenter som ringer, desto större möjlighet har vi att påverka Komsta Food, om vi kan bevisa att det finns en efterfrågan på ett vegetabiliskt alternativ, säger Lisa Isaksson.
Komsta Food AB startade 1994 och gör glutenfria vegetariska produkter i sin fabrik i Simrishamn. Lasse Larsson är storköksförsäljare och delägare i företaget.
Varför har ni ägg i era produkter?
- Ja, det undrar jag också. Vi skulle vara glada om vi sluppit det. Det är så dyrt, säger han.
Anledningen till att ägg används, menar han, är att de ännu inte hittat ett lika bra alternativt bindemedel. Bindemedel från alger har prövats i fabriken, utan lyckat resultat. Vete-stärkelse, som bland annat Nutana använder i sina burgare, fungerar inte heller, då Komsta Food gör glutenfri mat.
Men Lasse Larsson är öppen för förslag. Och skulle företaget hitta ett alternativ, skulle hela det befintliga sortimentet kunna bli fritt från animalier.
Hur länge kommer vi att behöva vänta?
- Det är omöjligt att säga. Vi letar efter alternativ, det gäller att få rätt kontakt, få rätt kanaler. Men det tar tid, och vi gör det när vi har tid över.
Fotnot:
Läs var du kan köpa de billigaste vegetariska produkterna i papperstidningen

