Drömmar i kaotisk kafébransch
I kafébranschen är mycket oklart. Företag säljs för tre fjärdedelar av utropspriset eftersom kundunderlag inte kan styrkas. Och miljökontoret konstaterar att ett okänt antal verksamheter fortfarande saknar tillstånd. Men för systrarna Stridsberg som i veckan tog över ett kafé i Majorna är det en dröm som går i uppfyllelse.
- Det känns jättebra alltihop. Det är det lite nervöst för hur det ska gå men man tycker bara det är roligt att få göra detta och komma igång som sin egen.
Ulrika Stridsberg, 28, skyndar från kassan och salladsdisken ut i köket där hennes syster Terese, 22, gör i ordning kaféets första vegetariska smörgåsar. De har behållit de gamla borden i kaféets inre rum, men målat om och inrett en barnhörna. Vid knappt hälften av borden sitter lunchgäster. Några har beställt en stor baguette med rikligt med fyllning. Priset 25 kronor är inte för evigt.
- Den gamla ägaren tog 35 kronor för en baguette men vi har ett billigare bröd nu och satsar på bra pålägg istället. Men det är klart att det är tillfälligt för att få hit folk, vi får höja senare, säger Ulrika Stridsberg.
Kaféet har ett bra läge i Majorna precis vid en spårvagnshållplats. Det finns gott om fasta kunder som handlar arbetsfrukost eller lunch. Ändå fick systrarna ned priset från begärda 425 000 kronor till 300 000 kronor, eftersom den gamla ägaren inte kunde bevisa kaféets omsättning.
- Av det kundunderlag hon uppgav var det inte så mycket som visades i papperen. Och vi måste ju utgå från papperen, resten kan ju hon ha hittat på. Så det förlorade hon på, säger Ulrika Stridsberg.
- Det är nästan ingen som har rent mjöl i påsen när det gäller sådana här företag, fortsätter hon.
Hur kommer ni att redovisa?
- Vi ska redovisa allting. Annars tappar vi i värde också. Och om man köper in massa råvaror och inte kan visa att man sålt det går det ju inte ihop om skattemyndigheten kommer.
Affärsmäklaren Vincent Nordin säger sig inte känna till några fall där priset sjunkit på grund av oklara papper men däremot är det vanligt att den som säljer sitt kafé i dag blir besviken.
- Det är väldigt vanligt. Man har ju en viss förväntan när man startar upp en verksamhet att få igen pengarna och lite till. Men det sista året har jag märkt av att det blivit tvärtom, säger Nordin.
För Ulrika Stridsberg sprang motivationen att starta eget ur att hon två gånger gick in i väggen som montör på Volvo.
- Jag är en stresstålig person men jobbar du där blir du nedbruten förr eller senare. Man kan inte gå på toa utan att trycka på en larmknapp och de beordrar allt mer övertid, säger hon.
Att gå ned från 24 000 kronor i månadslön till att leva på besparingar och sambon de närmaste månaderna skrämmer inte.
- Här jobbar jag för mig själv och väljer att lägga ned mycket tid.
Hyra, låneränta och inköp beräknar systrarna kommer att kosta omkring 40 000 kronor i månaden. Om den gamla ägarens uppgifter om kundunderlaget och systrarnas magkänsla stämmer kan intäkterna för fem dagars öppettider bli 60◊000 kronor i månaden. Frukostgrötarna är en viktig del av försäljningen.
- Det kommer hit ett gäng byggjobbare varje morgon. Och nu blir de fler under några år för nu ska huset där borta rivas också, säger Ulrika Stridsberg och pekar över gatan.
Kaféer ofta i gråzon
* Göteborg har kallats Sveriges kafétätaste stad med stor risk för överetablering på marknaden.
* Kommunens miljökontor räknar i år till 345 godkända kaféer. Ett fåtal tillkommer eller försvinner varje år, medan några tiotal byter ägare.
* Branschförbundet SHR organiserar bara en handfull av dessa kaféer.
* 2006 kom EU:s nya, hårdare regler för ansvaret för renhållning i kök, rutiner och ordning. Man får exempelvis inte lov att, som tidigare, driva vidare en verksamhet på den tidigare ägarens tillstånd.
* Miljöinspektör Daniel Eek uppger att 'många har drivit sina verksamheter utan tillstånd och gör det fortfarande.'