Stockholms Fria

Musik att blixtförälska sig i

Jönköpingsbandet Dialog cet är inte kända för att stå stilla i en form eller undvika lekfullhet, något de visar än en gång på sin fjärde fullängdsplatta. På nya skivan Like animals kopplar de, liksom på de tidigare albumen, greppet om lyssnaren genom halvskeva och aviga låtar av bästa postrock/postpunk/lofi-snitt. 19 spår förmår man klämma in på knappt 60 minuter, så spännvidden hinner bli ganska stor mellan instrumentala pastiller och mer poppigt sångbaserat material. Liksom en del andra svenska band som dykt upp senaste åren lyckas Dialog cet med konststycket att inte riktigt passa in i några av de vanliga fållorna. Det är spretigt, svårplacerat, ofta fantastiskt bra, men med något som lyckas undfly mig när jag ska försöka ta det under skalpellen. Samma sak gäller band som Kid commando, Log cabin och Chicken el diablo för att nämna några. De uppmärksammas alltför sällan, förefaller nästan osynliga bland all mainstream-indie.

Samtidigt är det svårt att egentligen rekommendera den här plattan. Det är ojämnt och spretigt, men med massor av spelglädje och en helt egen profil. Dialog cet är snarast ett band man helt plötsligt upptäcker och får en blixtförälskelse i; något som händer när man hör den här skivans två bästa spår, lofi-karamellen Dragonfly och den helt osannolika breakbeat-postrocken i Black fisk. Men nästa släpp får gärna vara både jämnare och i mer koncentrerad dos.

Anders Nilsson Karlin

MUSIK:

Dialog cet

Titel: Like animals

Bolag: Carcrash/Sound Pollution

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En makalös debut

Sörjer du liksom jag fortfarande Becks snedsteg ner i överproduktion och glam? Hoppades du också att Mutations skulle följas upp av en Midnite vultures inspelad på rullbandare i garderoben? Eller att det skulle komma någon och göra jobbet åt honom? Då kan du sluta leta nu - Ariel Pink från Los Angeles är vad du behöver. Vad detta enmansband gör låter precis så makalöst hisnande som någonsin Becks vardagsrumsinspelningar med beatbox och leksaksbandspelare.

Stockholms Fria

Gustav skriver gladare musik

Säkraste vägen till publikens hjärta är att överraska när garden är nere. Den som sett Gustaf Kjellvanders nya soloprojekt The Fine Arts Showcase, med förväntan att det ska låta som när han spelade med brodern Christian i Songs of soil, förstår vad jag menar.

Stockholms Fria

Obehaglig bok om tortyr visar människors ondska

Det är med tilltagande fasa och vanmakt man vänder blad i den här boken. Aldrig tidigare har jag mött så många vittnesmål från fängelser och redogörelser för lidande och tortyr som här, och aldrig heller så hjärtskärande.

Stockholms Fria

Mästerlig melankolisk indiepop från The new year

När Texas-kvintetten Bedhead kastade in handduken för sex år sedan försvann ett av nittiotalets riktigt betydande indieband. Med sin emotionellt laddade men återhållsamt tillbakalutade och melankoliska rock var de, tillsammans med band som Low och Codeine, i hög grad pionjärer för de framväxande genrerna slowcore och sadcore. De sålde inga stora mängder och slog inte hos någon större publikskara. Men de blev kritikerfavoriter och har utövat långtgående påverkan på senare band.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu