• Ljuv melankoli ljuder i The New Years raffinerade indiepop.
Stockholms Fria

Mästerlig melankolisk indiepop från The new year

När Texas-kvintetten Bedhead kastade in handduken för sex år sedan försvann ett av nittiotalets riktigt betydande indieband. Med sin emotionellt laddade men återhållsamt tillbakalutade och melankoliska rock var de, tillsammans med band som Low och Codeine, i hög grad pionjärer för de framväxande genrerna slowcore och sadcore. De sålde inga stora mängder och slog inte hos någon större publikskara. Men de blev kritikerfavoriter och har utövat långtgående påverkan på senare band.

Själv upptäckte jag så klart Bedhead alldeles för sent, långt efter de lagt av, och kunde bara bittert konstatera att ännu ett band gått en förbi. Döm då om min förvåning när jag stöter på bandet The New Year och upptäcker att de är ett återförenat Bedhead som låter i det närmaste exakt som förr om åren.

Faktum är att den här nya plattan - deras andra efter återföreningen - nästan låter ännu bättre än de gjorde under åren med Bedhead. Måhända har jag lyssnat mig trött på de gamla alstren, men på The end is near finns ett par tre spår som kan vara det bästa de gjort över huvud taget.

Bröderna Matt och Bubba Kadane har ökat tempot på låtarna en aning och produktionen har lyft fram de larmande gitarrernas ljudväggar några snäpp till, vilket enbart är en fördel, men i övrigt låter det överraskande välbekant.

Den hummande sången, soundet och de till grundformen alltid likartade låtstrukturena är precis som de ska. Är slutet nu nära så har vi här det perfekta soundtracket.

Fakta: 

MUSIK: The end is near
Grupp: The New year

Bolag/distr: Touch and go/Border

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En makalös debut

Sörjer du liksom jag fortfarande Becks snedsteg ner i överproduktion och glam? Hoppades du också att Mutations skulle följas upp av en Midnite vultures inspelad på rullbandare i garderoben? Eller att det skulle komma någon och göra jobbet åt honom? Då kan du sluta leta nu - Ariel Pink från Los Angeles är vad du behöver. Vad detta enmansband gör låter precis så makalöst hisnande som någonsin Becks vardagsrumsinspelningar med beatbox och leksaksbandspelare.

Stockholms Fria

Gustav skriver gladare musik

Säkraste vägen till publikens hjärta är att överraska när garden är nere. Den som sett Gustaf Kjellvanders nya soloprojekt The Fine Arts Showcase, med förväntan att det ska låta som när han spelade med brodern Christian i Songs of soil, förstår vad jag menar.

Stockholms Fria

Obehaglig bok om tortyr visar människors ondska

Det är med tilltagande fasa och vanmakt man vänder blad i den här boken. Aldrig tidigare har jag mött så många vittnesmål från fängelser och redogörelser för lidande och tortyr som här, och aldrig heller så hjärtskärande.

Stockholms Fria

Lugn Hultsfredsfestival med starkare program än någonsin

Efter fyra nätter på en leråker kan det konstateras att årets Hultsfredsfestival var en tämligen lugn tillställning, med lite högre medelålder, få våldsamheter och endast en dags ihållande regn.

Redan när man tittade på affischen kunde man se att något hade hänt. Från att tidigare alltid ha stått i skuggan av Roskildefestivalen, med svagare program och rykte om sig att locka mest gymnasiekids, klarade Hultsfredsfestivalen i år att rycka upp sig avsevärt.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu