• Ariel Pink från Los Angeles är vad du behöver, tycker Anders Nilsson Karlin.
Stockholms Fria

En makalös debut

Sörjer du liksom jag fortfarande Becks snedsteg ner i överproduktion och glam? Hoppades du också att Mutations skulle följas upp av en Midnite vultures inspelad på rullbandare i garderoben? Eller att det skulle komma någon och göra jobbet åt honom? Då kan du sluta leta nu - Ariel Pink från Los Angeles är vad du behöver. Vad detta enmansband gör låter precis så makalöst hisnande som någonsin Becks vardagsrumsinspelningar med beatbox och leksaksbandspelare.

Att lyssna på skivan för första gången kan vara verkligt omtumlande. Man möts av hemmainspelningar med så märkligt ljud att kassetten tycks ha legat ute över vintern, alternativt varit på havets botten och vänt. Det brusar och svajar, diskanten är så låg att det mest ligger ett dovt sjudande över ljudbilden. Ändå är det makalöst. För detta som annars - även i lo-fi sammanhang - skulle vara tröttsamt är egentligen skivans styrka. Nu tillåts harmonierna i låtmaterialet komma fram på ett enastående sätt, utan att alltför mycket hamna i de vanliga genrefällorna.

Det skulle knappast gått om Ariel Pink valt att använda ordinär studioteknik, för genreblandningen här är för vid. Musikaliskt ligger spännvidden mellan lo-fi indie, 1980-talssynthpop, 1970-talsrock och -soul samt 1960-talspop; han ömsom sjunger, pratsjunger och wailar i falsett, trumljuden är främst gjorda med munnen, och så vidare. Det skulle så lätt kunna hamna i det endast kuriösa, men här stärks faktiskt musiken av alla små hinder.

Jag kan kanske likna det vid något av de blandband jag hade förr, där jag samlat alla favoritlåtar. Det föjde med mig vart jag än gick, på varje fest, hos kompisar, på festival - överallt skulle det fram. Regelbundna bandsallader gjorde att det svajade och brusade, men alla låtar hängde på något sätt ändå intimt samman, trots att The Supremes följde på Misfits och The Band på Mudhoney. Just därför kan Ariel Pink ena stunden låta som ett Guided by voices ledda av David Bowie, för att i nästa påminna om Magnetic fields, Red Krayola, Frank Zappa, Brian Eno eller Beck. För att få detta spretande låtmaterial att hänga ihop så väl behövs alltså allt brus han kan lägga in. Filtrerat genom hans klockrena låtskrivartalang skapas därigenom en helhet som lyckligtvis gör lyssningen fullständigt hypnotisk.

Fakta: 

MUSIK
The Doldrums

Artist: Ariel Pink's haunted graffiti

Bolag/distr: Paw tracks/Dense

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gustav skriver gladare musik

Säkraste vägen till publikens hjärta är att överraska när garden är nere. Den som sett Gustaf Kjellvanders nya soloprojekt The Fine Arts Showcase, med förväntan att det ska låta som när han spelade med brodern Christian i Songs of soil, förstår vad jag menar.

Stockholms Fria

Obehaglig bok om tortyr visar människors ondska

Det är med tilltagande fasa och vanmakt man vänder blad i den här boken. Aldrig tidigare har jag mött så många vittnesmål från fängelser och redogörelser för lidande och tortyr som här, och aldrig heller så hjärtskärande.

Stockholms Fria

Mästerlig melankolisk indiepop från The new year

När Texas-kvintetten Bedhead kastade in handduken för sex år sedan försvann ett av nittiotalets riktigt betydande indieband. Med sin emotionellt laddade men återhållsamt tillbakalutade och melankoliska rock var de, tillsammans med band som Low och Codeine, i hög grad pionjärer för de framväxande genrerna slowcore och sadcore. De sålde inga stora mängder och slog inte hos någon större publikskara. Men de blev kritikerfavoriter och har utövat långtgående påverkan på senare band.

Stockholms Fria

Lugn Hultsfredsfestival med starkare program än någonsin

Efter fyra nätter på en leråker kan det konstateras att årets Hultsfredsfestival var en tämligen lugn tillställning, med lite högre medelålder, få våldsamheter och endast en dags ihållande regn.

Redan när man tittade på affischen kunde man se att något hade hänt. Från att tidigare alltid ha stått i skuggan av Roskildefestivalen, med svagare program och rykte om sig att locka mest gymnasiekids, klarade Hultsfredsfestivalen i år att rycka upp sig avsevärt.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu