Recension


Litteratur
Tellus-syndromet Författare: Carl Johan De Geer Förlag: Kartago

  • Carl Johan De Geer, född 1938, är bland annat konstnär, fotograf, författare, filmskapare och scenograf. Aktuell är han med kortromanen Tellus-syndromet.
Fria Tidningen

Fantastik med fötterna på jorden

Carl Johan De Geers Tellus-syndromet är en kortroman med mycket innehåll, skriver Tobias Magnusson.

Konstnären Carl Johan, även kallad CJ, blir omhändertagen av polis då han hittas liggandes på marken vid Mosebacke torg. Han är otydlig och vet inte vem han är. Berusad antar polisen. När de plockar upp CJ:s teckningsblock från marken och ser en teckning av Rosenbad ändras scenariot. Den förmodade fyllgubben ses plötslig som en terrorist och plockas in på förhör.

Och märkligare blir det. Påverkad är CJ, men inte av alkohol utan istället har han blivit telepatiskt kontaktad av utomjordingen Ho-Jaj från Elgebar, en planet belägen 900 ljusår från jorden där klimatproblemen skenat till följd av mekanikens inflytande på utvecklingen. Genom tankeöverföring får CJ hypnotiska krafter, liknande hans seriehjälte Mandrake, och snart utser han sig själv till regeringens rådgivare med uppdraget att påvisa ”vissa organisationsfel” på vår planet.

Snart dras man som läsare in i ett surrealistiskt händelseflöde där utomjordingar, Säpotjänstemän, fiskhandlare, politiker och konstnärer figurerar i en skildring som kränger och krumbuktar i en slags ovilja att anpassa sig till sedvanlig dramaturgi.

Jag minns en underhållande föreläsning av Carl Johan De Geer där ämnet var fantasi. Budskapet var att ren fantasi är ett påhitt. Fantasi handlar mer om att vara kreativ med egna erfarenheter och minnen. Jag minns att De Geer, för att beskriva hur man kan stimulera den fria tanken, målade upp en bild där han satt framför ett bord med mängder av arkivlådor och att det i var låda fanns ett minne eller ett föremål som stimulerade hans tankar.

Han verkar ha pillat på många minneslådor under arbetet med den här kortromanen. Som mest roligt har jag när De Geer berättar om Slussens tillkomst och om uppfinnaren Christopher Polhems drömmar om att lösa världens energiproblem med mekanikens hjälp.

Tellus-syndromet är underhållande läsning. Lättsmält? Jo, men De Geers fantastik håller sig ändå mer på marken än i rymden. Budskapet, om något sådant finns, är att använda våra hjärnor bättre. Eller som romanens undersökande journalist konstaterar: ”En stor utredning (som handlar om allt) behöver göras.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

Barnbok som inspirerar

Recension

Barnbok som inspirerar till att skapa egna sagoberättelser, skriver Tobias Magnusson om Bättre än världens bästa bok.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu