Recension


Barnbok
Bättre än världens bästa bok
Av: Marc Eastmond och Jonas Karner
Förlag: Speja

  • Fäktning med Kapten Krok, ett av många upptåg som flickan i Marc Eastmonds berättelse råkar ut för.
  • Marc Eastmond och Jonas Karner.
Göteborgs Fria

Barnbok som inspirerar

Barnbok som inspirerar till att skapa egna sagoberättelser, skriver Tobias Magnusson om Bättre än världens bästa bok.

Det kan tyckas anspråksfullt att kalla ett verk för bättre än världens bästa bok. I det här fallet handlar det om att sätta boken i relation till det muntliga berättandet. Och den indirekta frågan som ställs är värd att ställa: Om det stämmer att alla barn ibland föredrar att ibland strunta i bokhögen på nattygsbordet för att istället få höra på en saga som en vuxen själv hittar på.

Marc Eastmond tillhör den kreativa föräldraskara som emellanåt bjuder sina barn på en riktig rövarhistoria, och den senaste han kom upp med blev så bra att han beslutade sig för att ge ut den som bok.

Barnboksdebuterande Marc Eastmond lyckas bra med att skapa igenkänning i nattandets processer: svårigheterna att varva ner, få på pyjamas, borsta tänderna och välja godnattbok. ”Jag vet hur alla böcker slutar redan och har lärt mig alla sånger”, konstaterar Loppan motsträvigt när det är dags för att lägga sig.

Igenkänning uppstår även gällande svårigheten att i stunden berätta en saga, som ska vara både fantasifull och spännande.

Trots att mycket händer i Bättre än världens bästa bok lyckas inte Eastmond riktigt skapa någon riktig förankring för berättelsen som istället bygger på att stapla fantasifulla möten som uppstår när flickan packar sin ryggsäck för att ge sig ut på äventyr och möta allt som barn tycker är spännande – eller som vuxna har fått för sig att barn tycker är spännande: drakar, pirater, spöken, trollkarlar, regnbågar och rymdraketer.

Texten är däremot rapp och rimmen sitter där de ska, vilket är att förvänta från Eastmond, tidigare MC i Stonefunkers. För illustrationerna står Jonas Karner, och med enkla och klara bilder skapar han intresse för varje uppslag vilket gör att det raska bladvändandet skjuts upp något.

”Funkade sagan?”, undrar pappan när sagan nått sitt slut. ”Jodå, den var bättre än världens bästa bok”, svarar flickan sömnigt.

Ok, fler egna sagor är budskapet. Jag tar mig an Eastmonds utmaning och lovar att komma upp med en egen saga nästa nattning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu