• Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.
Fria Tidningen

Ny granskning: "Förlossningsvården i kris"

Hallå där... Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, som i dag lanserar en ny rapport om den svenska förlossningsvården.

Varför har ni granskat förlossningsvården?

– Vi granskar regeringsbudgeten varje år och brukar välja att titta på ett aktuellt tema. Med tanke på alla larm som kommer från både kvinnor med dåliga erfarenheter och från barnmorskor är det tydligt att förlossningsvården befinner sig i kris. Men samtidigt som vi hör om personer som föder i taxi eller helikopter och om barnmorskor som är så slutkörda att de inte hinner gå på toaletten är sanningen att ingen vet hur det egentligen ser ut. Den senaste statliga utredningen om förlossningsvården gjordes 1945.

Vad upptäckte ni i granskningen?

– Vi har tittat på hur de pengar som går till förlossningsvården har använts. Just bristen på barnmorskor är ett av de största och eskalerande problemen. 30 procent av dagens barnmorskor kommer gå i pension de kommande sju åren. Bemanningen är grundläggande, men vi kan inte se att pengarna har gått till att öka den.

Vad tror du det beror på?

– Den bakomliggande orsaken är att den här vårdformen, som bara är för kvinnor, länge har varit ett nerprioriterat område. Det saknas systematik, uppföljning och kvalitetssäkring och lönerna är låga. Det behövs en starkare styrning av pengarna mot bemanning och man borde tillsätta en självständig statlig utredning för att ta reda på hur situationen faktiskt ser ut.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu