• Fatimah Al Sharkawi (i mitten) startade Polisbrutalitet i orten tillsammans med Aftab Soltani (t.v) och Nisreen Elemam. Kontot fick 10000 följare på bara två veckor, sedan stängde instagram ner det.
Fria Tidningen

Instagram blockerade antirasistisk kampanj

Kampanjen Polisbrutalitet i orten samlar förortsbors erfarenheter av rasistiskt bemötande från den svenska polisen. Efter bara två veckor hade kampanjens instagramkonto fått nästan 10 000 följare. Men plötsligt stängdes kontot ner av företaget utan förklaring.

En månad har gått sedan instagramkontot @polisbrutalitetiorten plötsligt stängdes ner.

– Jag försökte logga in en dag, men det gick inte alls. Så jag kontaktade de andra tjejerna eftersom jag trodde att det kunde vara fel på min app, men de kom inte heller in. Den enda förklaringen vi fick var att kontot bröt mot instagrams policy, men inte på vilket sätt, säger Fatimah Al Sharkawi som är en av initiativtagarna till kampanjen Polisbrutalitet i orten.

Al Sharkawi startade instagramkontot i december tillsammans med Nisreen Elemam och Aftab Soltani. Där samlade de berättelser från boende i olika svenska förorter om deras möten med polisen. Det är historier om att som rasifierad bli stoppad utan synbar anledning, att bli misstänkliggjord på grund av utseende i sitt eget bostadsområde. Under de cirka två veckorna som kontot var aktivt fick det nästan 10 000 följare, berättar Fatimah Al Sharkawi.

Efter att kontot stängdes ner har de upprepade gånger mailat instagram för att få en förklaring. De har även vidarebefordrat följarnas feedback om kontot, men hittills har de mötts av tystnad från företaget.

Men det slutade inte där, i samband med att @polisbrutalitetiorten stängdes ner slutade även kvinnornas privata instagramkonton att fungera.

– Det känns väldigt skumt, våra privata konton har ju inget med detta att göra. Men som tur var kom vi in på dem genom våra Facebookkonton (instagram är ett helägt dotterbolag till Facebook, red. anm.), säger Fatimah Al Sharkawi.

När Fria Tidningen kontaktar instagrams pressavdelning hör en representant av sig med ny information samma dag: @polisbrutalitetiorten är tillbaka.

”Detta konto togs bort av misstag. Vi har återaktiverat @polisbrutalitetiorten och vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter detta har skapat,” skriver hon i ett mail.

Kontot ska ha blivit anmält till företaget som därför valde att stänga ner det. På frågan om varför de inte förklarat detta för kontoinnehavarna skriver pressavdelningen att företaget hanterar miljontals anmälningar varje vecka och att misstag sker även om man försöker minimera dem.

Men Fatimah Al Sharkawi är kritisk till att instagram inte förklarat på vilket sätt @polisbrutalitetiorten bröt mot företagets regler.

– Man ska ju kunna uttrycka åsikter på sociala medier och lyfta fram vittnesmål som dessa. Vi tänkte aldrig att vi skulle kunna bli avstängda. Det är problematiskt att inte få reda på varför. Om vi hade fått tydliga förklaringar om hur vi brutit mot reglerna skulle vi kunna förebygga det och inte göra om samma misstag.

Aftab Soltani poängterar att kampanjen Polisbrutalitet i orten inte uppmanar till våld mot poliser.

– Vi vill ju prata om det här som en effekt av den strukturella rasismen och lyfta det som en politisk sakfråga. Det är ett strategiskt val att göra det inför valåret när det kommer pratas om ökad polisnärvaro, kameraövervakning och militarisering av förorten. Vi kommer märka av det ännu mer och därför vill vi vara en motröst i den debatten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

”Det handlar inte om etnicititet utan om klass”

Den rådande bilden har varit att utlandsfödda kvinnor ofta uteblir från gynekologisk cellprovskontroll. Men verkligheten är lite mer nyanserad än så, menar Björn Strander, gynekolog och forskare i sin nya studie från Sahlgrenska akademin.

Fria Tidningen

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu