• Utredaren Ulrika Westerlund presenterar slutbetänkandet av utredningen.
  • Det tog två år av rättsförhandlingar för Warrren Kunce att registreras som far till sin dotter.
Fria Tidningen

”Läkare behöver hbtq-utbildas”

En ny utredning tar ett helhetsgrepp på hur transpersoners villkor ska stärkas, bland annat inom sjukvården. Det är välkommet, menar Warren Kunce, som själv hamnat i svåra situationer inom vården som gravid transperson.

– Utbildningsansvaret som läggs på patienten är en enorm börda, säger han.

Den nästan 1 000 sidor långa utredningen innehåller förslag om alltifrån vilka myndigheter som ska samordna hbtqi-personers rättigheter, till en ytterligare utredning om möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön och hur stödet till brottsoffer ska stärkas.

Bättre bemötande inom hälso- och sjukvården och förbättrat arbete för sexuell och reproduktiv hälsa tas också upp i utredningen. Det är något som välkomnas av Warren Kunce, som blev förälder för fyra år sedan.

– Hamnar du i en vårdsituation borde det inte vara första gången som en läkare kommer i kontakt med en transpersons kropp, särskilt om det handlar om ett krisläge. Utbildningsansvaret som läggs på patienten är en enorm börda, säger han.

Innan Warren Kunce blev gravid hade han under en längre tid tagit testosteron som en del av sin könsbekräftande vård. Han hade frågor om hur det kunde påverka graviditeten och hänvisades till en obstetriker för att få svar på dem.

Men Warren Kunce lämnade istället mötet med en känsla av maktlöshet.

– Vi satt i tio minuter utan att hon förstod hur jag blivit gravid. Hon var specialisten som var ansvarig för min vård, men hon hade ingen koll. Jag tror hon hade haft en bättre dag på jobbet om hon fått grundträning i hur olika transpersoner kan se ut, säger Warren Kunce.

Under sin första graviditet fick Warren Kunce ett missfall. Han hade kommit in till akuten med smärtor i bröstet och läkaren, som inte trodde på honom när han sade att han var gravid, var hårdhänt mot honom, säger Warren Kunce.

– Jag vet inte om det finns något samband, men enligt ultraljudet vi tog senare hade bebisens hjärta slutat slå samma dag som jag varit på akuten. När läkare inte vet vilka möjligheter som finns behandlar de transpersoner som om de är galna. Akutläkaren trodde att jag var en psykiskt sjuk man som hävdade att han var gravid.

Enligt utredningen brister även kunskapen om transpersoner och föräldraskap. Men det finns många föräldrar bland transpersoner; i en EU-undersökning bland transpersoner som utredningen hänvisar till svarade 58 procent att de är föräldrar.

Att föräldrabalken inte är könsneutral leder till administrativa problem för transpersoner som är föräldrar, konstaterar utredningen. Även det är något som Warren Kunce har varit tvungen att hantera.

– Det tog oss två år av rättsförhandlingar för att registrera mig som far till vår dotter. Det tog även åtta månader för vår dotter att ens få ett personnummer på grund av att jag, med ett manligt personnummer, inte kunde föras in i sjukhusets databas som den som fött henne. Sådant kräver mycket av ens energi, vi har egna liv utöver att vara ”professionella transpersoner”.

Även om Warren Kunce tycker det är positivt med utredningar om transpersoners situation menar han att det är dags att gå från ord till handling.

– Alla har rätt till likvärdig tillgång till vård. Alla. Vi finns här, vi är invånare och medborgare, och vi har samma rättigheter oavsett kön. Det går inte att låtsas som att vi inte existerar bara för att det är besvärligt.

Fakta: 

Utredningens förslag

Utredningen har tittat på levnadsvillkoren bland transpersoner och personer med intersexvariation. För att stärka deras ställning föreslår utredningen bland annat att:

Regeringen tillsätter en utredning om möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön.

Toaletter och omklädningsrum görs mer transinkluderande.

Stödet till brottsoffer stärks.

Kunskapen om äldre transpersoners levnadsvillkor utvecklas.

Arbetet för asylsökande hbtqi-personer förbättras.

Folkhälsomyndigheten fokuserar på transpersoners särskilda behov i sitt arbete med suicidprevention.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu