• Regeringen vill uppdatera det svenska luftvärnssystemet. Nu ska man begära in en offert från ett amerikanskt företag, som även är inblandat i kärnvapenproduktion.
Fria Tidningen

Sverige vill köpa vapen från USA

Regeringen har beslutat att Sverige ska inleda ett köp av ett amerikanskt luftvärnssystem. Enligt kritiker handlar det om att knyta starkare band till USA.

I början av veckan meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Försvarets materielverk (FMV) har fått i uppdrag att begära in en offert från USA för luftvärnssystemet Patriot. Totalkostnaden förväntas uppgå till mellan 20 och 25 miljarder kronor.

Enligt Peter Hultqvist är det angeläget med en uppdatering av det svenska luftvärnssystemet.

– Det är helt nödvändigt att förnya det luftvärn som vi har i dag. Det står inte rycken i förhållande till de utmaningar som vi har i vår omvärld i dag, säger han till Sveriges Radio.

Enligt honom är det Försvarsmaktens rekommendation som ligger bakom valet av ett amerikanskt system framför ett franskt-italienskt alternativ.

Men Gabriella Irsten, politisk handläggare på Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF), är kritisk till det hon menar är ett närmande mot USA och Nato.

– Detta är ett politiskt beslut. Vapenhandel är ett relationsbyggande medel.

Hon säger att systemet Patriot används av flera Natoländer och menar att man inom Nato väljer att köpa samma sorters vapen för att skapa enhetlighet.

– Ytterligare samarbete med eller ett inträde i Nato bli lättare om man redan har samma vapen och vapensystem.

Gabriella Irsten är dessutom kritisk till att regeringen valt att köpa ett system som tillverkas av det amerikanska företaget Raytheon. Bolaget är svartlistat av statliga Sjunde AP-fonden eftersom det är involverat i kärnvapenproduktion.

– Det är indirekt en investering i kärnvapen när Sverige köper de här vapnen. Det går emot svensk nedrustningspolitik, säger hon.

Kan det finnas en poäng i att ha ett mer modernt luftvärnsskydd?

– Problemet är att när man lägger fram ett sådant här förslag, som handlar om enorma summor, presenteras det som ett måste. Det sker utan debatt, man förhandlar i skymundan och lägger fram det som en nödvändighet när avtalen nästan är färdiga.

– Det finns en massa annat man kan investera i i dag. När det handlar om försvaret får de pengar utan debatt. Men vad hade pengarna kunnat bidra till om vi lagt dem på andra saker?

Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo hänvisar Fria Tidningen till FMV för frågor om den pågående processen. Enligt henne har inget politiskt beslut om att köpa luftvärnssystemet tagits ännu, hon menar att det sker först efter att offerten är klar.

Företaget som tillverkar luftvärnssystemet är inblandat i kärnvapenproduktion. Är inte det något som regeringen skulle kunna säga nej till redan innan offerten är klar?

– Det är något som man får ta ställning till senare.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu