• Över 9 000 personer har anmält sig till manifestationen ”Inga nazister i Göteborg”. Ännu fler väntas delta i de övriga protesterna i Göteborg på lördag.
Fria Tidningen

Bred mobilisering mot nazistdemonstration

Inför Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg på lördag sluter allt fler upp i olika protester.

– Det är viktigt att människor visar motstånd, oavsett hur de gör det, säger Elias Lodin från We Are Dalarna som åker söderut i helgen.

Sedan augusti har det bubblat av aktivitet på sociala medier: Nordiska motståndsrörelsens, NMR:s, demonstration i Göteborg på lördag kommer inte fortlöpa utan protest.

Mot vad som sägs kunna bli den största nazistiska sammankomsten i Sverige i modern tid organiseras manifestationer och aktiviteter av autonoma grupper, politiska partier, författare, religiösa föreningar och församlingar, körer, studenter, konstnärer och många andra.

En av de som ser ut att få störst uppslutning är manifestationen ”Inga nazister i Göteborg”, som över 9 000 personer har anmält sig till på Facebook.

Bakom manifestationen står Göteborgs antifascistiska front, ett relativt nybildat nätverk som drog igång förra våren. När NMR fick sitt demonstrationstillstånd inför Bokmässan kände de i nätverket ett starkt behov av att anordna en motdemonstration, säger aktivisten Anna, som vill vara anonym.

– Vi vill visa att vi är betydligt fler som inte är överens om deras plan för dagen. De har en tanke om att det ska vara en politiskt viktig händelse och att de ska ta över gatorna, men gatorna kommer fortfarande att vara våra. Vi har bred uppslutning och vill skapa samhörighet och visa att vi står tillsammans mot NMR.

Manifestationen ska hållas på Heden, med musik, slagord och olika talare och arrangörerna räknar med att tusentals personer kommer dyka upp. Anna berättar att demonstrationsvakter kommer finnas närvarande och att ambitionen är att manifestationen ska vara en trygg plats.

– Det är många som är uppskrämda av NMR, men det är viktigt att visa att vi är otroligt många fler. Jag tror att Göteborg behöver våga gå ut och behålla staden.

Lokala demonstranter kommer även få förstärkningar från andra delar av landet, bland annat av nätverket We Are Dalarna. De ska resa ner för att möta hat med humor, säger aktivisten Elias Lodin.

Sedan första maj förra året, då NMR demonstrerade i Borlänge, har de dykt upp i clowndräkt vid NMR:s manifestationer i olika städer. Även om We Are Dalarna har erfarenhet av nazisternas våld, menar Elias Lodin att clowner är avväpnande, vilket passar nätverkets princip om ickevåld.

– Ursprungligen inspirerades vi av finska Loldiers of Odin. Humor, kärlek och hyss är ett bra sätt att möta hat på. De har försökt narra oss, men det är svårt att narra en clown. Att försöka ta poänger av någon som bjuder på sig själv är inte så lätt, säger Elias Lodin.

Clownerna kommer även syssla med mer allvarliga uppgifter på lördag: bland annat ska de informera om konventionen mot rasdiskriminering och uppmana folk att höra av sig till rikspolitiker.

– Vi kan inte låta NMR obehindrat breda ut sig. Det är viktigt att människor visar motstånd, oavsett hur de gör det. Tystnad är inte ett alternativ.

Elias Lodin vill även att folk ska veta att de kan komma till clownerna om det uppstår oroligheter.

– Vårt mål är att hos oss är man säker. Vi tänker inte provocera eller delta i kravaller.

Samtidigt mobiliserar även grupper som förordar ett mer konfrontativt motstånd mot NMR. Autonoma och antifascistiska grupper från olika håll i landet, såväl som från Norge, Danmark och Finland, planerar att komma till Göteborg på lördag.

”Demonstrationen i Göteborg är kulmen på en fascistisk gatunärvaro som blir allt djärvare. Om vi inte trycker tillbaka en sådan mobilisering så lär oss historien att saker bara blir värre”, skriver nätverket Arna, en allians av autonoma grupper i Norden, i ett upprop.

Enligt en källa som har god insyn i den autonoma miljön är målet att hindra NMR från att kunna genomföra demonstrationen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu