• Djurskyddsinpektören Eva Eriksmarck välkomnar satsningen men tycker inte att 15 miljoner kronor är tillräckligt.
  • Från årsskiftet utökas länsstyrelsernas budget för djurskyddsarbete med 15 miljoner kronor.
Fria Tidningen

Miljonsatsning på djurskydd i budgeten

15 miljoner i den nya regeringsbudgeten ska gå till att förbättra djurskyddskontroller. ”Det är verkligen ett lyft. Just nu tvingas vi prioritera hårt mellan alla anmälningar som kommer in”, säger djurskyddsinspektören Eva Eriksmarck.

Under budgetförhandlingarna har regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om ett tillskott till länsstyrelsernas arbete med djurskydd. Från och med årsskiftet ska 15 miljoner kronor varje år gå till utökade djurskyddskontroller.

– Djurskyddsinspektörer har flera gånger larmat om att de behöver bättre ekonomiska resurser för att jobba. Det är viktiga pengar för att djur ska behandlas väl, säger Jens Holm, Vänsterpartiets talesperson i djurrättsfrågor.

Organisationen Djurens Rätt välkomnar satsningen.

– De brister som finns i dag går ut över djuren, de far illa. Så det här är viktigt, eftersom djuren inte själva kan slå larm eller uttrycka sin vilja, säger Moa Richter Hagert, presskontakt vid Djurens Rätt.

Sedan årsskiftet har EU:s krav på säkra livsmedel inneburit att rutinkontroller av lantbruksdjur prioriteras, medan djurskyddsärenden nu framförallt hanteras via brev eller telefon. Det berättar Eva Eriksmarck, ordförande för Djurskyddsinspektörernas riksförening. Arbetet är personalintensivt: eftersom djurskyddsinspektörer ofta utsätts för hot i samband med anmälningskontroller måste de åka två och två vid fysiska besök. Det kan även vara nödvändigt vid inspektioner av stora besättningar av lantbruksdjur.

Eva Eriksmarck beskriver den nya satsningen som ett lyft.

– Det är glädjande och välbehövligt. Just nu får vi prioritera hårt bland anmälningsärendena. Vi skriver i stor utsträckning brev eller ringer till anmälda personer. Men det innebär en ökad risk för djurskyddet att inte ha fysiska kontroller.

15 miljoner är dock inte tillräckligt, tycker Eva Eriksmarck.

– Ska vi ta varje anmälan på allvar och åka ut till alla som vi gjorde tidigare räcker det inte, säger hon.

Fakta: 

Höstbudgeten

Imorgon presenterar regeringen sin budgetproposition. Till skillnad från vårpropositionen innehåller den mer detaljerade förslag inför det kommande budgetåret.

I budgetpropositionen redovisar regeringen sitt samlade förslag till hur statens utgifter ska fördelas mellan olika verksamheter. En beräkning görs också av hur stora inkomsterna väntas bli.

Den sammanfattar även regeringens finanspolitik och lagförslag som ligger till grund för beräkningen av statens inkomster och utgifter (till exempel förslag till ändringar i skattelagstiftningen).

Källa: Regeringen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu