• Biskop Per Eckerdal ser med oro på SD:s ökning i valet.
Göteborgs Fria

Biskopen: ”SD:s ökning inger oro”

Igår, söndag, hölls kyrkovalet. Resultatet i valet till Göteborgs stift är att SD, C och Vänstern i svenska kyrkan går framåt medan Frimodig kyrka och Öppen kyrka ­­– en kyrka för alla backar.

Största parti är precis som i förra valet 2013 Arbetarepartiet – Socialdemokraterna som får 19 mandat, men de partier som ökar mest är Centerpartiet som ökar med tre mandat och Sverigedemokraterna och Vänstern i svenska kyrkan som ökar med två måndat var, skriver Göteborgs stift i ett pressmeddelande.

Biskop Per Eckerdal uttrycker oro över SD:s ökning.

– Sverigedemokraternas ökning inger en viss oro eftersom de i väsentliga delar har en annan värdegrund än Svenska kyrkan, säger biskop Per Eckerdal i ett pressmeddelande.

– När en ledande företrädare för SD här i Göteborg uppmanar sina medlemmar att gå med i kyrkan för att rösta i kyrkovalet och sedan gå ur för att slippa betala medlemsavgiften avslöjar de vad de menar med sitt engagemang i kyrkan, fortsätter han.

Generellt stärker de politiska partierna sin andel i Göteborgs stiftsfullmäktige jämfört med förra valet. Bland nomineringsgrupperna utan koppling till politiska partier minskar både Öppen kyrka och Frimodig kyrka, medan POSK står kvar på 13 mandat.

Det som tydligast skiljer årets kyrkoval från tidigare val är det höga valdeltagandet, som är det högsta sedan 1950-talet. I Göteborgs stift är ökningen nästan 5 procentenheter. Siffran väntas också höjas ungefär en procentenhet när förtidsrösterna registrerats.

– Det är glädjande att valresultatet har ökat så markant från förra kyrkovalet, säger biskop Per Eckerdal. Jag ser det som ett uttryck för ett stort engagemang för Svenska kyrkan.

Fakta: 

Valresultatet i i Göteborgs stift

Arbetarepartiet – Socialdemokraterna (s) 24,2 % 19 mandat (19 mandat)

Borgerligt alternativ (BorgA) 7,0 % 6 mandat (6 mandat)

Centerpartiet (c) 12,4 % 10 mandat (7 mandat)

Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) 3,6 % 3 mandat (3 mandat)

Frimodig kyrka (FK) 6,5 % 5 mandat (7 mandat)

Kristdemokrater i Svenska kyrkan (kr) 2,3 % 2 mandat (3 mandat)

Miljöpartister i Svenska kyrkan (MPSK) 2,0 % 2 mandat (3 mandat)

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (posk) 16,1 % 13 mandat (13 mandat)

Sverigedemokraterna (SD) 9,1 % 7 mandat (5 mandat)

Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) 4,4 % 4 mandat (2 mandat)

Öppen kyrka – en kyrka för alla (ÖKA) 12,3 % 10 mandat (13 mandat)

Källa: Göteborgs stift. Nomineringsgrupp, procentandel, PRELIMINÄR Mandatfördelning 2017, (Mandat 2013)

Tre val i kyrkovalet

De röstande i kyrkovalet väljer till tre nivåer: lokalt till kyrkofullmäktige, regionalt till stiftsfullmäktige och nationellt till kyrkomöte. I valet till stiftsfullmäktige deltog ca 17-18 % av de nästan 700 000 röstberättigade i Göteborgs stift.

Källa: Göteborgs stift

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu