• Nätverket Vellingebor för flyktingar, Svenska kyrkan och Rädda barnen ordnade ett möte till stöd för ensamkommande flyktingbarn, den 22 november 2009. Ett av många exempel då Svenska kyrkan engagerat sig för flyktingar och papperslösa.
Göteborgs Fria

Kyrkovalet: Alla utom SD vill hjälpa papperslösa

Att upphöra med stöd till "massinvandringen" är en av Sverigedemokraternas huvudvalfrågor. Men alla andra som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Göteborg vill stötta papperslösa.

Några av SD:s huvudvalfrågor är "Upphöra med kyrkans stöd till massinvandringen" och "inte använda kyrkans resurser till att gömma illegala invandrare". SD-kandidaten Aron Emilsson säger dock till GFT att "viss form av stöd och hjälparbete kan kanske vara motiverat".

– Däremot ska kyrkan inte gömma illegala invandrare undan myndigheternas beslut, säger han.

Men samtliga av resterande sju tillfrågade nomineringsgrupper vill att kyrkan hjälper papperslösa.

– Ja, kyrkan ska hjälpa de papperslösa. Migrationsverkets bedömningar är ofta felaktiga, och många behöver stöd och hjälp, säger Terence Hongslo (Mpsk).

Öka säger dock att det kan vara svårt att hjälpa människor utan uppehållstillstånd.

– Vad kan man hjälpa till med när behoven är så enorma, ekonomi, bostad etcetera? Hur länge ska man hjälpa? Är det att hjälpa att hålla människor kvar när de kanske hade mått bättre av att återvända?

Visk vill att kyrkan ska ställa hårdare krav på regeringen och Frimodig kyrka menar att kristna också har ett personligt ansvar att hjälpa papperslösa.

Diakonen Ulrika Geinäs, (Fisk) anser också att papperslösa ska få hjälp:

– Bibelns inledande fråga; ”ska jag ta vara på min broder” gäller än i dag, angående bland annat gällande papperslösa personer. Kyrkan har tappat begreppet solidaritet, det är dags att återinföra det igen, då med ett globalt perspektiv.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Biskopen: ”SD:s ökning inger oro”

Igår, söndag, hölls kyrkovalet. I Göteborgs stift går SD, C och Vänstern i svenska kyrkan framåt. Biskopen ser med oro på SD:s ökning.

Göteborgs Fria

Detta vill SD i Göteborg

Val 2014

SD:s kärnfråga avgörs på riksdagsnivå. Men vad vill de i kommunen? GFT går igenom mandatperioden.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu