Regeringen vill tvinga nyanlända att utbilda sig
Regeringen vill införa utbildningsplikt för nyanlända utan grundskolekompetens. På så sätt ska de lättare komma in på arbetsmarknaden. Men kritiker menar att valet av studier borde bygga på intresse istället för krav.
Enligt regeringen är det för få nyanlända utan grundskolekompetens som tar sig in på arbetsmarknaden. Därför vill man införa utbildningsplikt, inom ramen för Arbetsförmedlingens etableringsinsatser för nyanlända. Nu har Skolverket fått i uppdrag att se över Komvux förmåga att möta de behov det skulle innebära.
– När det finns så många lediga jobb i dag kan vi inte stå och ropa efter fler okvalificerade arbeten, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Hon menar att samma villkor måste gälla inom etableringen som inom andra arbetsmarknadsprogram, där ersättningsnivån beror på hur aktiv den sökande är. Därför borde ett utbildningskrav införas för de nyanlända som enligt Arbetsförmedlingen saknar tillräcklig kompetens för att få jobb.
Att undersöka möjligheterna för utbildningsplikt ingår även i 2015 års migrationsöverenskommelse mellan regeringen och allianspartierna.
Gunnel Alsén arbetar som samordnare på Göteborgs folkhögskola. Där anordnas kurser både i svenska för invandrare, SFI, och kurser för de som saknar grundskole- och gymnasiekompetens. Hon är tveksam till förslaget.
– Som lärare vill jag hellre uppmuntra till studier. Om det blir ett krav väljer folk kanske något som är snabbt och enkelt, men som de inte är intresserade av. Det blir fel, säger hon.
Gunnel Alsén berättar att de hon möter ofta känner en press på sig att komma ut i arbetslivet och håller med om att det är tufft att klara sig i Sverige utan gymnasiekompetens. Samtidigt är det många med kort studiebakgrund som inte har med sig studieteknik och kunskap om inlärning, menar hon.
– Jag tror på kunskap och utbildning, men det tar tid. Jag vill att de tänker efter vad de vill.
Även Ylva Johansson säger att uppmuntran är viktig men tycker att det ska gå att ställa krav.
– Grovt sett kan man dela in diskussionen i två delar. Ska vi sänka löner och hitta på jobb? Eller ska vi rusta människor så att de kan ta de jobb som finns? Vi väljer att rusta människor. Etableringen gäller under två år och det är staten som betalar. Då är det rimligt att ställa krav på att ta det som är mest relevant.
Etableringsuppdraget
Sedan 2010 har Arbetsförmedlingen ansvar för att samordna insatser för att nyanlända ska komma i arbete eller utbildning så fortast möjligt. Insatserna sträcker sig över två år och ger möjlighet till en ersättning på 308 kronor per dag. Källa: Arbetsförmedlingen