• Medicinen Naloxon tar bort ruset av heroin inom bara några minuter och kan rädda livet på den som tagit en överdos.
Fria Tidningen

Överdosmedicin får skrivas ut till missbrukare

Ett läkemedel som häver överdoser får skrivas ut till missbrukare, slår ansvariga myndigheter fast. Det är ett steg framåt men risken är att ändringen inte gör någon större skillnad, menar Niklas Eklund från Stockholms Brukarförening.

Sverige sticker ut i Europa som det land med näst flest dödliga överdoser, visar en ny rapport från EU:s narkotikacentrum ECNN. Bara Estland har fler drogrelaterade dödsfall. Men där ser utvecklingen ut att gå åt rätt håll över tid till skillnad från i Sverige. Antalet som dör i överdoser har mer än fördubblats på tio år och fortsätter utvecklingen kommer Sverige i framtiden bli det land med flest dödliga överdoser i hela Europa.

Utdelning av läkemedlet naloxon ­– som häver heroinöverdoser ­– till missbrukare och deras anhöriga skulle kunna rädda många liv. Det används i dag inom hälso- och sjukvården men statlig byråkrati sätter i dag stopp för egenvård. Regeringen har gett ansvariga myndigheter i uppdrag att utreda en lagändring för att utdelning ska kunna bli möjlig som ska presenteras för regeringen i december. Men redan nu ges klartecken för att läkemedlet ska kunna skrivas ut till personer som riskerar en överdos av opioder – som heroin och morfin. Sedan den 17 maj finns en förifylld naloxonspruta som är godkänd för användning utanför hälso- och sjukvården och som är tillgänglig för den svenska marknaden.

– Det är viktigt att patienten, och eventuella närstående eller vänner, får utbildning av läkaren i hur de känner igen tecken på opioidorsakad överdos och hur sprutan används. Annars riskerar naloxonet att utgöra en falsk trygghet, säger Ingela Hägglund, enhetschef på Läkemedelsverket, i ett uttalande.

Niklas Eklund, från Stockholms Brukarförening, säger att det här är ett steg i rätt riktning. Samtidigt ser han flera problem med förslaget. Naloxon får bara ordineras av en läkare till varje enskild patient, efter en individuell bedömning av nyttan och risken med behandlingen, enligt myndigheterna.

– Det innebär att för att få naloxonsprutan måste man först gå till läkare som först måste tro på en när man säger att man är opiatanvändare, som skriver ut medicinen som man sedan måste hämta ut på apotek till en kostnad på upp till kanske 500 kronor. Det här gör att man sorterar bort en massa människor, säger Niklas Eklund.

I protest mot att det tagit så lång tid att göra det möjligt att dela ut läkemedlet naloxon har Svenska Brukarföreningen beslutat sig för att ta lagen i egna händer. I dag delar de ut naloxon på fem platser i Sverige. Det kommer de fortsätta att göra, säger Niklas Eklund.

– All forskning visar att det är det som fungerar, att medicinen ges från brukare till brukare och via frivilligorganisationerna, och att det måste gå att hämta ut gratis. Du måste dränka marknaden för att det ska få en effekt. Risken nu är istället att myndigheterna som har känt press från allmänheten och organisationer att göra något nu kan säga att de gjort något och då lägger allt annat arbete på is.

Fakta: 

Näst flest dödliga överdoser i Sverige

I snitt dog cirka 20 personer per miljon invånare av överdoser i EU år 2015. I Sverige skedde under samma period 100 narkotikarelaterade dödsfall per miljon invånare, vilket är näst flest i Europa. Bara Estland har fler döda, med 103 döda i överdoser per miljon invånare.

Källa: EU:s narkotikacentrum ECNN

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu