• Manifestation för ett fritt Västsahara, i Madrid i höstas.
  • "Det är upplagt som ett nytt plundringsavtal på naturresurser i Västsahara", säger Jens Holm (V).
Fria Tidningen

”Regeringen överger Västsahara”

EU-nämnden röstade i måndags på regeringens linje för ett nytt handelsavtal mellan EU och Marocko. Men Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna gjorde gemensam sak och röstade mot avtalet. De menar att det drabbar invånare i det ockuperade Västsahara.

EU-kommissionen vill ha mandat att förhandla om ett nytt handelsavtal mellan EU och Marocko, vilket svenska regeringen är positiv till. I måndags fick regeringens hållning stöd av Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna i riksdagens EU-nämnd.

– Det är upplagt som ett nytt plundringsavtal på naturresurser i Västsahara, säger Jens Holm, ledamot för Vänsterpartiet i EU-nämnden.

Tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna ställer sig V kritiskt till nämndens beslut. Enligt Jens Holm omfattar förhandlingstexten handel med produkter från det ockuperade Västsahara utan att nämna någon möjlighet för västsahariska folket att säga nej till avtalet.

Jens Holm menar att det går emot det domslut i EU-domstolen från december förra året, som fastslog att avtal mellan EU och Marocko inte kan omfatta Västsahara eftersom det folkrättsligt utgör ett eget territorium.

– Jag är besviken på Socialdemokraterna och Miljöpartiet som i högtidstal säger sig stå upp för Västsahara, men inte gör det när det är skarpt läge, säger han.

Julia Finér är talesperson för biståndsorganisationen Emmaus som samarbetar med den västsahariska befrielserörelsen Polisario. I och med EU-domstolens beslut får nya förhandlingar mellan EU och Marocko konsekvenser som sträcker sig längre än Västsahara, menar hon.

– Det innebär att EU:s rättssystem blir verkningslöst.

Julia Finér menar också att Sverige på senare tid har ändrat hållning i frågan om Västsahara. Trots att både S och MP tidigare arbetat för ett erkännande av territoriet som en självständig stat, gjorde regeringen en helomvändning förra året. I år minskade även det svenska biståndet till västsahariska flyktingar, vilket har kritiserats av Emmaus och andra biståndsorganisationer.

Men enligt Erik Wirkensjö, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström, stämmer inte kritiken. I ett mejl till Fria Tidningen skriver han att det i förhandlingsmandatet uttryckligen står att ett framtida avtal ska vara i linje med EU-domen.

”Hur Sverige kommer att ställa sig till det slutgiltiga avtalet är helt beroende av hur väl dess innehåll kommer att stämma överens med de förväntningar som Sverige har,” skriver han.

Erik Wirkensjö menar också att Sveriges politik i förhållande till Västsahara och Marocko inte har förändrats.

EU är Marockos viktigaste handelspartner och ger bland annat unionen fiskerättigheter i utbyte mot finansiellt stöd. Landet utgör en relativt liten marknad för EU, men spelar däremot en viktig roll i EU:s migrationspolitik. Som en reaktion på EU-domen förra året varnade Marockos lantbruksminister Aziz Akhannouch för att den kan få allvarliga konsekvenser för migrationsflöden till Europa. Ett par veckor senare korsade nästan 900 migranter gränsen från Marocko till den spanska enklaven Ceuta. Det var nästan lika många som lyckats passera den hårt bevakade gränsen under hela det föregående året, rapporterar Al Jazeera.

Fakta: 

Västsahara

Marocko ockuperar stora delar av Västsahara sedan kolonialmakten Spanien lämnade området 1975. Stora mängder västsaharier tvingades på flykt och i dag lever 150 000 västsaharier i flyktingläger i Algeriet.

År 1991 lade den västsahariska befrielserörelsen Polisario ner vapnen efter att FN utlovat en folkomröstning om områdets framtida status. Marocko har dock blockerat alla försök till att hålla en folkomröstning.

Sedan 2000 har EU och Marocko ett frihandelsavtal som bland annat tillåter tullfri handel av vissa varor inom lantbruk och fiske. Enligt EU-domstolens beslut i december får avtalet inte inbegripa produkter från Västsahara.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU-parlamentet vill inte domstolspröva Marockos fiskeavtal

EU-parlamentet motsätter sig ett förslag om att pröva Marockos fiskeavtal i EU-domstolen. Fisket sker på ockuperat västsahariskt område och kan bryta mot folkrätten. Nu kräver parlamentarikern Isabella Lövin (MP) att den svenska regeringen agerar.

Fria Tidningen

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu