• Matin Duski har elektronisk fotboja sedan några veckor tillbaka.
Fria Tidningen

Hjälpte flyktingar – nu går han med fotboja

När Matin Duski och hans kusin såg två trötta och frusna personer stående vid en vägren utanför Köpenhamn tvekade de inte. De gav dem lift över Öresundsbron. Nio månader senare dömdes de till fängelse för människosmuggling.

– De var uppenbarligen i dåligt skick. ”Hoppa in,” sa vi. Det var inte mer än det, säger Matin Duski.

Han är egenföretagare i Göteborg. Sedan några veckor går han med elektronisk fotboja.

Det var i september 2015 som han och hans kusin var på väg hem till Sverige från en resa till Tyskland. Vid en vägren utanför Köpenhamn såg de två personer, berättar han. Han tyckte att de såg trötta och frusna ut. När Matin Duski och hans kusin började prata med dem berättade de att de var nya i Sverige, men bodde i Malmö. De hade inga pengar och behövde lift.

– Vi hann inte tänka så mycket, utan ville bara hem till Göteborg, säger Matin Duski.

När de kom fram till gränskontrollen på andra sidan Öresundsbron visade det sig att liftarna inte hade några id-handlingar. Det innebar att deras resa in i Sverige från Danmark var olaglig. Och att Matin Duski och hans kusin kunde ha gjort sig skyldiga till människosmuggling. Nio månader senare dömdes de båda till tre månaders fängelse av Malmö tingsrätt. Domen överklagades till hovrätten som gjorde samma bedömning som tingsrätten. I slutet på februari i år påbörjade Matin Duski sitt straff.

– Det kändes för jävligt att få domen. Polisen som vittnade sade att han kom ihåg situationen eftersom personerna vi hjälpte mådde så dåligt att de höll på att tuppa av i hans armar.

Rättegångsprocessen har varit slitsam, säger Matin Duski. Och med intensivövervakning med fotboja är det svårt att hinna med allt i jobbet. Men hellre det än att sitta på anstalt, menar han. Att hjälpa andra kommer i första hand, säger Matin Duski. Men med tanke på allt som hänt menar han att man inte ska riskera för mycket för någon annan.

– Det fanns inga bevis på att vi tagit emot pengar eller planerat det här. Jag har bott i Sverige i 14 år och alltid skött mig. De var hårda mot oss. Det finns folk som håller på med allt möjligt och jag tycker rätten måste gå in djupare och se om det handlar om folk som verkligen sysslar med smuggling eller om det bara är en slump.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu