• Sofia Mirjamsdotter.
Fria Tidningen

”Narkotikapolitiken kriminaliserar sjuka människor”

Sofia Mirjamsdotter är liberal ledarskribent på Sundsvalls tidning som vill avkriminalisera eget bruk av cannabis. Bara det senaste året har hon märkt en öppnare attityd till att gå från en narkotikapolitik som hittills endast fokuserat på straff och kontroll.

Liberala Sundsvalls tidnings ledarsida sticker ut genom att tydligt ta ställning mot kriminalisering av eget bruk av cannabis. En som har fått mycket reaktioner på sina textar är ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter. Förra året skrev hon en artikel om att Sverige bör tillåta medicinsk cannabis med argument att forskning och vittnesmål pekar på att cannabisbaserade läkemedel i många fall visat sig vara mest effektivt mot vissa typer av sjukdomar och smärtsymptom. Land efter land luckrar upp lagstiftningen kring cannabis. Nu är det dags för Sverige att följa efter, menar hon.

– Det har visat sig att cannabis fungerar bra för att lindra smärta, framförallt för cancerpatienter, som självklart inte kan botas men deras symptom av cellgiftsbehandlingen kan lindras. Ett annat argument är att morfin redan är tillåtet att skriva ut i dag i generös mängd och det är betydligt farligare än cannabis. Därför tycker jag att man ska avkriminalisera eget bruk av cannabis, säger hon.

Det här har mött starka reaktioner. Mestadels positiva från personer som själva använder cannabis, som har olika sjukdomstillstånd som det skrivs ut cannabis för i andra länder.

­– Det mesta är positivt men det kommer också mycket kritik. Inte från läkarkåren utan från poliser, socialtjänst och från föräldrar som har barn med missbruk som ofta är så upprörda och arga så det inte går att ha en saklig diskussion. Vissa framför så klart saklig kritik men när föräldrar ringer och skriker att barnen kommer dö av knark, vad svarar man på det?

­– Det handlar om en kollektiv hjärntvätt som vi har utsatts för i 50 års tid av restriktiv narkotikapolitik om knarket som bara leder till döden. Genom att införa ett särskilt straff för eget bruk så har man kriminaliserat sjuka människor som man inte behöver ta på allvar och kan köra över.

Vad tycker du om att privatpersoner ser det som en kamp att föra in cannabis illegalt och sälja det?

­– På ett sätt kan man se det som en form av civil olydnad om man inte bara gör det av ekonomiska skäl. Men det kan så klart finnas risker med att experimentera med olika cannabisoljor helt oreglerat och det är ett annat skäl att göra det möjligt att skriva ut det på recept istället.

Folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) har aviserat att han vill gå från en narkotikapolitik som mycket har präglats av förbud- och kontrollfokus till att fokusera mer på vård och förebyggande insatser. Det tycker Sofia Mirjamsdotter är positivt.

­– Han verkar ha lyssnat på kritiken och det har skett en svängning i politiken i stort vilket verkligen är på tiden. Sverige har dröjt länge jämfört med många andra länder. Det har nu öppnats upp för att det ska finnas tillgång till sprutbyte i hela landet och det senaste året har det skett ett skifte i debatten. Och egentligen är det ovidkommande om debatten är sansad eller inte, så länge det leder till att politiken fattar sansade beslut.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Liberaler gav stöd till homofientlig politiker

”Att de öppet röstar på en person som har skrivit att barn till homosexuella får psykiska problem är väldigt allvarligt”, säger svenska EU-parlamentarikern Linnéa Engström (MP).

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu