• Angelo Graziano saknar medicinsk utbildning och kallas bara "cannabisdoktorn".
  • En butik i Illinois, USA, där det säljs olika typer av cannabisoljor.
Fria Tidningen

”Cannabisdoktorn” som tar lagen i egna händer

I slutet av december dömdes Angelo Graziano till fängelse för att ha distribuerat cannabisoljor till människor runt om i landet i sex års tid. Vi har följt Sveriges så kallade ”cannabisdoktor” som inte har några planer på att rätta sig efter lagar han tycker är fel.

Stämningen i rättegångssalen är laddad. Det är den 30 november och Graziano är åtalad för narkotikasmuggling. Han är inte den första att försvara medicinskt bruk av cannabis, men sticker ut när det gäller arrogansen han visar det rättsväsende han har att förhålla sig till. Istället för att svara på vissa av frågorna som åklagaren ställer, återkommer han till sin tydliga inställning till brottet han åtalats för.

– Mina klienter får lida för att ni har tagit mina oljor. Det spelar ingen roll vad ni ger mig för straff, jag rättar mig inte efter era korkade lagar och kommer att överklaga, säger han.

Graziano är öppen med sin frustration och talar klarspråk när det gäller det faktum att han inte har några planer på att sluta med sin verksamhet. Efter rättegången påpekar någon av hans klienter att han nog måste dämpa sin attityd lite för att bli lyssnad på.

– Jag skiter i hur jag uppfattas. De är korkade och vet att det jag gör är något som hjälper sjuka människor. Dessutom har de tagit mina oljor, även de som är helt lagliga, och det har de ingen rätt till, svarar han.

Några dagar senare, när rättegången hunnit lägga sig något, på en plats för honom helt utan antagonister, ger Graziano ett betydligt ödmjukare intryck. Vi befinner oss i en lugn del av biljardhallen han betraktar som sitt andra hem och luckorna i historien får en chans att fyllas i. En historia som började för cirka tio år sedan när fadern insjuknade i vad som skulle visa sig vara prostatacancer.

– Jag fick tipset av en vän att kolla upp medicinsk cannabis. Och trots att jag hade rökt i 20 år så reagerade jag som de flesta svenskar gör i dag. Jag var skeptisk.

Han fick uppmaningen att titta på dokumentärer och ta reda på fakta. Vilket han gjorde. Tre år lade han på att studera allt han kom över som handlade om medicinsk cannabis, via artiklar, studier och information som finns tillgänglig på nätet.

– Det tog några år, sedan hittade jag en producent i Danmark och köpte en olja som jag testade på mig själv i tio dagar.

En kur som han berättar framförallt gjorde honom betydligt lugnare i kroppen. Efter det började han ge bort prover till vänner och bekanta för att se vad det kunde ha för effekt på problem som stress, ångest och sömnsvårigheter.

– Alla hörde av sig och ville ha mer. Då fattade jag att att det här inte var något som bara funkade på mig, det funkade på alla.

Han började köpa in större mängder olja för att utöka distributionen, till fler än bara sin egen bekantskapskrets och ryktet spred sig snabbt. Snart var intresset för oljorna så stort att verksamheten blivit en heltidssysselsättning.

– Jag tror att jag körde drygt ett halvår innan jag öppnade Facebook-sidan och då small det till.

Till en början sålde han endast oljor med en THC-halt under gränsvärdet för vad som är lagligt i Sverige. Men efter ett par år började han även med den så kallade THC-oljan.

– Det var när jag förstod att när det gäller cancer eller de allra värsta smärtproblemen krävs både CBD och THC, förklarar han. I dag tror jag inte att det finns ett enda tillstånd där oljorna inte har effekt.

Men han poängterar att det precis som med allt annat inte existerar några mirakelmediciner.

– När jag ger råd till människor är jag försiktig och alltid tydlig med att det inte finns några garantier.

En av Grazianos klienter som jag träffar är Anne-Lie Kronohage, 51 år. När hon var 13 år drabbades hon av endometrios som vid 25 års ålder ledde till att hon förtidspensionerades.

– Jag hade smärtor dygnet runt och min kropp var helt slut. När jag kontaktade Angelo för två år sedan hade det gått så långt att jag inte skulle orka leva vidare, säger Kronohage.

Hon berättar att hon haft både rullstol och hemhjälp. Fram tills för ett par år sedan låg hon på sjukhus i snitt fem gånger om året och läkarna ville till sist operera in en pump som skulle kunna ge henne morfin dygnet runt.

– Jag förklarade för Angelo att jag hade gått på alla mediciner man kan tänka sig och undrade om detta verkligen skulle kunna hjälpa mig. Han var väldigt positiv. Han har ju varit med om så många aha-upplevelser med oljan att det kan låta som om allt ramlar ner från himlen. Ja ja, tänkte jag. Vi får väl se.

Hon började med oljan och blev först så trött att hon inte orkade annat än att äta och sova. Efter några veckor lade hon märke till att 10 vårtor hon haft på händerna försvunnit och efter sex månader vågade hon berätta för sin familj att hon var fri från smärta.

– Utan oljan hade jag inte varit här i dag, så mycket kan jag säga.

Att oljorna inte kan göra jobbet själva eller alltid ens rädda människor från långt gångna sjukdomar är något som Graziano upprepar flertalet gånger under samtalet i biljardhallen. Men lika ofta poängterar han också att oljan i alla lägen gör gott, oavsett sjukdomsbild.

– Jag har hållit på så pass länge att jag sett med egna ögon vad oljorna kan göra. Det finns förmodligen ingen diagnos där cannabis inte är den bästa medicinen på planeten, om du måste välja en.

Hur ser du på det faktum att du inte är läkare?

­– Jag tänker att jag har pluggat detta i tio år så hade det funnits en doktorand i cannabismedicin hade jag förmodligen haft det. Jag har behandlat minst 1500 klienter med cannabis och andra alternativa mediciner. Vad spelar det för roll vad man har för titel, det är väl det man gör som spelar roll?

Så du ser inga problem alls med att du inte har någon legitimation?

­– Det viktiga för mig är hur mina klienter ser det och de ser absolut inga problem med det. De kommer till mig för att de är besvikna på sina läkare och trötta på vården. Sedan är det klart att det finns aktörer och produkter som inte håller måttet, så visst måste man passa sig även när det gäller cannabis.

Domen mot Graziano som kom i december är överklagad och han ser fram emot kommande hovrättsförhandling. Senaste årens våg av legalisering i land efter land menar han till sist måste leda till en öppen debatt om medicinsk cannabis även i Sverige.

– De erkänner själva med sina milda domar att de egentligen inte vill döma och till sist måste folk börja fatta att det inte kan vara så farligt. Det var viktigt för mig att få fängelse och jag provocerade medvetet för att kunna ta detta en instans till, säger han.

Malin Rothenborg

Fakta: 

FAKTA

Lagstiftning i andra länder:

• I fyra delstater i USA är cannabis lagligt både i medicinskt syfte och för privat bruk: Colorado, Washington, Alaska, och Oregon. 24 ytterligare stater tillåter visst medicinskt bruk av cannabis.

• Vissa länder tillåter privat bruk av cannabis. Bland annat Colombia, Ecuador, Nederländerna, Peru, Portugal, Spanien och Uruguay.

• I Nederländerna är The Office for Medicinal Cannabis (OMC) ansvarigt för regeringens produktion av cannabis för medicinsk användning och forskning. I Finland, Tyskland, Tjeckien och Italien kan läkare förskriva medicinsk användning och patienter kan få produkten via den nederländska tillverkningen. Enligt svensk lag tillhör de nederländksa läkemedlen gruppen narkotiska preparat och får inte föras in i Sverige.

Cannabisläkemedel i Sverige:

• I Sverige klassas cannabis som en allmänfarlig drog utan medicinskt värde.

• Att cannabisväxten har en smärtlindrande effekt är inte ifrågasatt, däremot menar Läkemedelsverket att det vetenskapliga underlaget för cannabis som läkemedel är skralt.

• Det finns ett godkänt läkemedel som innehåller cannabisextrakt, Sativex, en munspray som läkare kan förskriva till patienter för att lindra symtom relaterade till muskelstelhet vid multipel skleros (MS). Under 2015 hämtade drygt 300 personer ut ett recept med Sativex.

• Läkemedel som innehåller extrakt av cannabis eller syntetiskt cannabis som är utskrivet i ett annat land kan tas med hem till Sverige om det rör sig om en mängd som motsvarar fem dagars förbrukning. Det måste då gå att styrka att läkemedlet är för medicinskt ändamål och personligt bruk samt att det införskaffats på lagligt sätt.

• I särskilda fall kan ett apotek eller en läkare få tillstånd att lämna ut ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige, genom ett speciellt tillstånd/licens, men än så länge har inga sådana tillstånd utfärdats. Däremot har flera sådana ansökningar kommit in till Läkemedelsverket som just nu utreds. Patienter som fått läkemedel innehållande cannabis på recept får endast inneha dem för eget bruk, enligt narkotikalagstiftningen.

Källor: Läkemedelsverket, Läkemedelsvärlden, Aftonbladet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

1 av 10 förskolor saknar egen gård

Förskolor saknar egen gård. Lekparkerna är skräpiga och underhållet eftersatt. Men många är nöjda också, enligt en undersökning av stans lekplatser.

Stockholms Fria

Protester mot Trump också i Sverige

På fredag och lördag planeras protester världen över i samband med att Donald Trump tillträder som USA:s president. Även i Sverige planeras protester.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu