• Från den 1 mars ska städpersonalen på lasarettet i Skellefteå arbeta kortare dagar med bibehållen ordinarie lön.
Fria Tidningen

Sjukhusstädare ska testa sex timmarsdag

Skellefteå lasarett ska påbörja ett pilotprojekt med sex timmars arbetsdag. I ett och ett halvt år ska städpersonalen arbeta kortare dagar med ordinarie lön.

Nu är det Skellefteås tur att pröva sex timmars arbetsdag. Från och med i mars ska städpersonal på lasarettet ingå i en pilotstudie om arbetstidsförkortning. Projektet ska pågå i ett och ett halvt år och omfattar ungefär 30 personer som ska arbeta kortare dagar med bibehållen ordinarie lön. För den som arbetar heltid blir en arbetsdag sex timmar i snitt.

– Jag är övertygad om att det kommer bli bra. Det är viktigt att vi tittar på den här biten. Många säger att de inte orkar och precis som på många andra platser ser vi en ökad sjukfrånvaro kopplad till psykisk ohälsa. Detta är kanske en faktor som kan bidra till bättre arbetsmiljö, säger Ulla Olofsson, processägare vid Västerbottens läns landsting.

Gabriella Marklund är arbetsplatsombud för Kommunal för städarbetarna på lasarettet. Hon berättar att mycket kring projektet fortfarande är oklart men att stämningen är positiv. Det har varit hög sjukfrånvaro bland kollegorna och många är glada över att få testa på kortare arbetstid, säger hon.

– Det är många äldre, över 55 år, som har jobbat med städ hela livet. Men även bland de yngre har vi haft hög sjukfrånvaro. Det är ett tungt arbete.

Innan projektet drar igång är det mycket som ska förberedas, bland annat ska det göras riskbedömningar. Eftersom projektet drar igång i mars är det kort om tid, säger Gabriella Marklund.

– Det blir nog en del kvällsjobb med att kolla på scheman. Nio nya städare ska också anställas för att täcka upp.

Det är den rödgröna majoriteten i Västerbottens läns landsting som drivit igenom frågan om förkortad arbetstid. Under hösten 2015 togs ett beslut i landstingsstyrelsen om att utföra ett pilotprojekt, berättar landstingsrådet Liselotte Olsson (V). Enligt henne har det tagit lång tid att påbörja projektet eftersom det motarbetats av oppositionen. Men oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) menar att man bara har motsatt sig förslaget via opinionsbildning och debatt.

– Jag har aldrig tyckt att det här är ett bra förslag. Det är slöseri med skattepengar, säger han.

Han tycker att det vore bättre att satsa på bland annat fler karriärvägar och att få jobba med det man är utbildad för. Han säger också att de försök till arbetstidsförkortning som testats på andra platser haft begränsade resultat.

Om det inte innebär så stora förändringar att jobba färre timmar, varför inte bara göra det?

– Hur ska det finansieras? Det är redan begränsat med pengar inom vården.

Personalen verkar tycka att det här pilotprojektet är positivt. Vad säger du till dem?

– Jag förstår att de känner sig priviligierade och att det här är positivt, vem vill inte ha samma lön och arbeta mindre? Kritiken är inte mot dem. Men vi måste värna om alla skattebetalare. Ett problem med det här är att man i princip lovar andra att ta del av samma sak.

Men det är precis vad Gabriella Marklund hoppas på.

– Jag hoppas att alla så småningom ska få en chans till det här, det är en tuff miljö runt hela landstinget, säger hon.

Fakta: 

Pilotprojektet i Skellefteå:

Projektet om arbetstidsförkortning påbörjas den 1 mars vid Skellefteå lasarett och pågår i ett och ett halvt år. En motsvarande arbetsplats vid Lycksele lasarett ska fungera som referens under projekttiden. Under hösten 2018 ska Västerbottens läns landsting ta ställning till om fler verksamheter ska omfattas av arbetstidsförkortning.

Källa: Västerbotten läns landsting

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu