• Trots att sprutbyte länge varit möjligt i Sverige finns bara mottagningar i fem landsting: Skåne, Stockholm, Jönköping, Växjö och Uppsala.
Fria Tidningen

Ny lag hindrar kommuner att säga nej till sprutbyte

Kommuner ska inte längre kunna säga nej till sprutbytesmottagningar. Förra veckan klubbade riksdagen igenom en ny lag som tar bort kommunernas möjlighet till veto.

Kommuner har tidigare kunnat lägga in veto mot att regioner och landsting öppnar sprutbytesmottagningar. Men nu har riksdagen röstat igenom en lag som tar bort kommunernas möjlighet att säga nej.

– Det tycker vi är bra. Det är inte riktigt att kommunerna ska kunna lägga in sitt veto, eftersom det här till syvende och sist är en landstingsdriven verksamhet. Det innebär på intet sätt att vi vill se en mer liberal narkotikapolitik, men den politik vi har måste balanseras med en skadereducerande verksamhet och där är sprutbytesprogram ett viktigt inslag, säger Mikael Malm, handläggare på Sveriges kommuner och landsting, SKL, till TT.

Trots att sprutbyte länge varit möjligt i Sverige finns det hittills bara mottagningar i fem landsting. Senast ut är Uppsala, som öppnade en mottagning i november, och sedan tidigare finns även mottagningar i Skåne, Stockholm, Jönköping och Växjö. Göteborg är en av de kommuner där motståndet mot sprututbyte varit starkt men kommunstyrelsen godkände lagförslaget redan när det gick ut på remiss för över ett år sedan.

– Vi vill att det inte bara ska handla om att ge rena sprutor till missbrukare. Inte minst måste vi ha ett barnperspektiv i de fall då det finns barn med i bilden och vi vill kunna ge andra insatser så att så många som möjligt kan sluta med sitt missbruk. I så fall kan det här nog bli riktigt bra, säger Marina Johansson (S), ansvarig för sociala frågor i Göteborgs stad, till TT.

Mikael Malm på SKL tror att sprutbyte snart kommer spridas till fler regioner.

– Man är mer benägen att tro på sådana här skadereducerande insatser. Jag tror också att det har skett en utveckling de senaste åren som troligtvis kommer göra att vi ser en utökad tillgång till sådana här verksamheter, säger han till Sveriges radio.

Fakta: 

FAKTA:

– Cirka 8 000 personer injicerar droger i Sverige.

– Varje år smittas cirka 800 personer i Sverige med hepatit C via injektionsverktyg.

– Hälften av dem som delar injektionsverktyg beräknas kunna få hepatit C inom två år.

– Majoriteten av hivinfekterade personer som injicerar droger är även infekterade med hepatit C. Dubbelinfektionen ökar risken för bland annat skrumplever (levercirros).

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu