Krönika


Krönika

Landets Fria

Måste omställare ta hänsyn till klimatförnekare?

Omställningsrörelsen har som credo att lyfta fram de positiva exemplen och i praktiken bygga ett samhälle som håller sig inom de planetära gränserna. Det myllrar av exempel på människors kreativitet och passion för att verkligen leva som en lär. Bra så! Jag är en av alla dem som anser att positiva exempel får alldeles för lite plats. Men samtidigt. Vad ska en göra åt alla som inte är övertygade, har kunskapen eller helt enkelt inte bryr sig? Som klimatförnekare till exempel. Ska omställningsrörelsen bara lämna dessa åt sitt öde och bygga det samhälle vi vill ha, inte titta bakåt och hoppas att alla övertygas av vår entusiasm och glädje över att faktiskt på allvar skapa en bättre planet? Jag menar att vi måste göra både och.

En omställningsrörelse som inte tar på allvar och motarbetar klimatförnekare eller de som inte bryr sig är en omställningsrörelse som bara hoppar fram på ett ben och inte springer med båda. En omställningsrörelse måste förstå att systemförändringar möter motstånd och om inte det hanteras kommer inte heller bygget av ett samhälle inom de planetära gränserna att kunna genomföras.

I slutet av oktober arrangerade jag en konferens om klimatförnekare. Vi samlade kunskap om fossilindustrin som finansierar forskare, politiker som sitter i kolbolagens knä och nyfascistiska politiska partier som vinner röster på människors fruktan för hur ett framtida fossilfritt samhälle ser ut. Vi såg hur pengaströmmarna går från utvinningsindustrin till lobbygrupper till politiker. Hur de arrangerar konferenser och tar över nyhetskanaler som Fox. För bara några veckor sedan röstades en av dessa klimatförnekare, Donald Trump, fram till att bli USA:s president.

Vi som samlades till denna konferens om klimatförnekare blev inte överraskade. Klimatfrågan om omställning är samtidigt nämligen en maktfråga och, som Andreas Malm skriver i sin oerhört väldokumenterade avhandling Fossil capital, kommer de som har haft inflytande över den fossildrivna industrialiseringen i över 300 år inte bara avsäga sig sina privilegier och ställa om. Det är oerhört starka krafter som motsätter sig omställningsrörelsen.

Jag menar att omställningsrörelsen ska fortsätta leva som vi lär, bygga positiva exempel, skapa nya sammanhang, praktisera inre omställning. Vi måste skapa trygghet, ledarskap och gemenskap. Men. Om vi inte samtidigt också förstår, kritiskt granskar och bemöter de människor, energikällor och infrastruktur som ständigt slår undan benen för en verklig omställning; då kommer vi att återigen misslyckas i våra strävanden för en bättre värld. Nu är det dags att fylla vår lungor, räta på ryggarna, vässa våra argument och stå upp för omställning både i praktiken och kritiken.

Fakta: 

Martin Hultman är tvärvetenskaplig docent som ställer om.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu