• Representationen av mörkhyade karaktärer i svenska barnböcker är dålig. Detta visar en undersökning från Svenska barnboksinstitutet.
  • Kristina Murray Brodin.
Fria Tidningen

Små förlag ger mångfald i barnböcker

Det är få svenska barnböcker som har en huvudperson med mörk hudfärg. Vaktel förlag är ett litet förlag som vill bättra på representationen. Deras första barnbok är skriven av Kristina Murray Brodin. ”För mig som arbetar i ett mångkulturellt område är det naturligt att ha med barn med olika hudfärger i mina böcker.”

Svenska barnboksinstitutet gjorde en undersökning som visade representationen av mörkhyade karaktärer i de svenska barnböckerna 2014. Resultatet visade att endast fem procent av böckerna hade en mörkhyad huvudperson.

Året därpå följde den ideella föreningen Mer barnkultur upp undersökningen och fann att statistiken inte förändrats och att det i stort sett var de små förlagen som stod för majoriteten av utgivningen.

Ett av dessa mindre förlag är Vaktel förlag, som startades för tre år sedan av Christer Bergström.

– Detta är en viktig fråga för oss. Hudfärg betonas i hög grad i samhället, egentligen borde det inte vara en stor fråga tycker jag. Men för barn som hela tiden påminns om sin mörka hudfärg är det viktigt att ge ut barnböcker som barn med mörk hudfärg kan identifiera sig med. Vi kände att vi som förlag har ett ansvar att ge ut sådana böcker.

För att söka rätt på författare valde Christer att göra en efterlysning på Facebook, vilket ledde till att Kristina Murray Brodin hörde av sig med manuset till Min bästa väns kalas.

– Det var en berättelse där författaren och illustratören helt okommenterat lät barnet i boken ha mörk hudfärg, de gör det inte till en stor sak, säger Christer Bergström.

För Kristina Murray Brodin fungerar arbetet som förskolepedagog som en inspirationskälla när hon skriver barnböcker.

– Jag arbetar i ett mångkulturellt område och tycker det är det naturligt att ha med barn med olika hudfärg i mina böcker. Det är otroligt viktigt att alla får känna igen sig i böcker. Till vår avdelning på förskolan där jag arbetar väljer vi medvetet ut barnböcker som har en bred representation och som även berättar om barn med funktionshinder och om barn i olika familjesituationer.

Vad tror du gör att många barnboksförfattare blundar för mångfalden i samhället?

– Om jag får gissa tror jag att många bor i icke-mångkulturella områden och skriver om det de ser. Men förhoppningen är att det här är på väg att ändras, titta exempelvis på hur barnböcker tidigare mest handlade om pojkar, det har ändrats med tiden. Fortfarande är det ändå så att det är vanligast med böcker om en vit kärnfamilj, säger Kristina Murray Brodin.

Min bästa väns kalas handlar om ett barn som har en äldre kvinna som sin närmsta granne. De brukar träffas och prata om allt möjligt. När barnet får reda på att kvinnan snart har födelsedag är det ett måste att anordna ett kalas. ”Men jag har inga att bjuda”, säger kvinnan. Men snart har de kommit på att det finns många personer de kan bjuda in.

Kristina Murray Brodin har tillsammans med illustratören Maja-Stina Andersson valt att inte göra barnets kön tydligt för läsaren. Och flera detaljer finns att upptäcka bland bilderna. I en blomkruka i barnets rum sitter exempelvis en regnbågsflagga.

– Jag tycker att det är en fördel om ett barn kan få möjlighet att tolka berättelsen själv. Jag brukar fråga barnen när jag läser för dem om hur de upplever boken. En del barn verkar inte ens ha tänkt pojke/flicka utan bara barn. Att det är en gammal tant tvekar ingen över, men äldre personer syns sällan i barnböcker så det kändes bra att ha med henne också, säger Kristina Murray Brodin.

Förutom denna bok är Kristina Murray Brodin aktuell med barnboken Allt är precis som vanligt. Och fler är på gång.

– Nu är det tänkt att det ska bli en fortsättning om vänskapen mellan det här barnet och kvinnan, säger Kristina Murray Brodin.

Fakta: 

Tips på fler barnböcker

Rita i Kudang
Författare: Eva Susso
Förlag: En bok för alla

Kalastjuven
Författare: Mike-Ali
Förlag: Acne Production

Ninna och sjukhusfåglarna
Författare: Matilda Ruta
Förlag: Natur & Kultur

Melvin möter Vildis & Tildis
Författare: Anna Munyua
Förlag: Avaltea

Kalle och Elsa rymmer
Författare: Jenny Westin
Förlag: Rabén & Sjögren

Kugi älskar regn
Författare: Ali Abbyan
Förlag: Abbilen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Barnbok som inspirerar

Recension

Barnbok som inspirerar till att skapa egna sagoberättelser, skriver Tobias Magnusson om Bättre än världens bästa bok.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu