• Det är viktigt att inkludera fler i debatten, menar Embla Sue Panova, som står bakom en lättläst debattbok om feminism.
Fria Tidningen

Lättläst och inkluderande om feminism

Svårt ämne. Lätt språk. Detta var utmaningen som Embla Sue Panova tog sig an när hon började skriva debattboken Jakten på jämställdhet.

Det står hyllmeter av feministisk facklitteratur på vilket bibliotek som helst. Men om målet är att hitta böcker om feminism skrivna på lätt svenska blir urvalet desto mindre.

– Orsaken till att det hittills inte getts ut en bok om feminism på lätt svenska kan vara att det ibland fortfarande finns en syn på lättläst litteratur som mindre värd, ett synsätt som nu börjar att luckas upp, som tur är. Ett annat problem är att den här frågan ofta blir en angelägenhet för dem som redan är intresserade och insatta, vilket jag tycker är synd då det är viktigt att fler bjuds in i diskussionen om feminism, säger Embla Sue Panova, som är aktuell med Jakten på jämställdhet – en debattbok om feminism skriven på lätt svenska.

Under sin egen uppväxt skulle Embla Sue Panova haft användning för den boken som hon nu skrivit – en bok som förklarar hur feminismen växte fram, vad den har uppnått och vad den kämpar för i dag.

– Jag hade som ung feministiska åsikter men kunde inte formulera mina tankar, det blev väldigt mycket känslomässig argumentation som jag förde när jag debatterade med andra.

Feminismen är ett laddat begrepp. För Embla Sue Panova var en ambition med boken att avdramatisera mötet med feminismen.

– Jag välkomnar debatt, men vill samtidigt att feminism inte ska vara en så laddad fråga. Att alla har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter borde alla kunna skriva under på, det ser jag också som ett slags fundament för feminismen.

Inom feminismen förs många kamper. Embla Sue Panova säger att begränsningen av ämnet var ett måste och hennes strävan var att skriva en grundläggande introduktion i ämnet. En annan utmaning har varit att skriva om ett komplext ämne på ett lätt språk.

– Jag skriver ofta på ett lätt språk och jag gillar att uttrycka mig enkelt. Men att skriva lättläst svenska är svårt, det ska inte bara vara förklarat på ett enkelt sätt, språket ska också vara skrivet så att den som har svårt att läsa eller inte kan språket helt kan hänga med. Ändå är det en demokratisk nödvändighet att svåra och viktiga ämnen görs tillgängliga för alla.

Ett par av feminismens klassiska verk nämns i Jakten på jämställdhet, som Mary Wollstonecraft Till försvar för kvinnans rättigheter (1792) och Simone de Beauvoirs Det andra könet (1949).

Vad står på tur för en läsare som plöjt din introduktion och som suktar efter mer kunskap?

– Läs, både böcker, artiklar och andra texter. Jag rekommenderar särskilt serier, vilket är ett ypperligt format för tunga frågor. Kolla till exempel in Nanna Johansson, Liv Strömquist och Nina Hemmingsson. Och diskutera! Både med dem som tycker som du och med dem som inte håller med. Det är ett perfekt sätt att forma sin egen feminism, säger Embla Sue Panova.

Fakta: 

Embla Sue Panova

Ålder: 42

Bor: Stockholm och GrännaYrke: Copywriter, varumärkesstrateg och författareAktuell: Jakten på jämställdhet (Vilja Förlag)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Släktepos om hur det förflutna följer oss

Hur överförs trauman över generationer? Och hur kan historien ge oss nycklar till att förstå reaktioner och upplevelser i nutiden? Det är centrala frågor i ghanansk-amerikanska Yaa Gyasis hyllade debutroman Vända Hem.

Fria Tidningen

Små förlag ger mångfald i barnböcker

Det är få svenska barnböcker som har en huvudperson med mörk hudfärg. Vaktel förlag är ett litet förlag som vill bättra på representationen. Deras första barnbok är skriven av Kristina Murray Brodin.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu