En bok om att få vara hela sitt jag
I boken Jetlag öppnar Bobbi A Sand upp kärleksrelationen för fler än bara ett par. Hon skrev boken efter att genom en egen undersökning ha kommit fram till att det finns för få böcker på det temat.
Jetlag är Bobbi A Sands fjärde roman, men den första som har fokus på att leva utanför tvåsamhetsnormen. Boken handlar om tre personer i Malmö vars liv sakta vävs samman, med sexleksaksbutiken Silver & Salt som utgångspunkt och mötesplats. Det är Jonna som har varit gift med Mattias i många år och som trots att hon älskar honom känner hon sig kvävd och instängd i relationen. En dag blir hon plötsligt förälskad i den mycket yngre Mika, en lite udda person som bär på en hemlighet han inte kan avslöja för någon. Vid sidan av dem finns också Adrian, rocksångaren som drabbas av den sjukdom han alltid tycks ha väntat på.
Att boken har fått titeln Jetlag kommer sig av en scen i boken där Jonna försöker förklara hur det känns att leva i en annan relationsform än den tvåsamma.
– Det är som att leva i en annan tid och inte passa in i samhället längre. Som att ha jetlag, men aldrig kunna ställa tillbaka tiden igen. Jonna beskriver att det är som att passera en tröskel, och efter det kan man inte gå tillbaka till det gamla sättet att tänka på relationer, berättar Bobbi A Sand.
En orsak till att Bobbi A Sand skrev Jetlag är att hon själv hade letat efter böcker hon skulle kunna känna igen sig i. Hon gjorde en egen undersökning, där hon under ett år letade efter böcker inom den klassiska skönlitteraturen som porträtterade relationer utanför tvåsamhetsnormen.
– Jag blev lite chockad över att det var så svårt att hitta böcker på det temat. Och när det väl porträtterades var det på ett negativt sätt, till exempel att ett par försöker öppna upp sin relation men att det ledde till att relationen går sönder.
Bobbi A Sand menar därför att hon med sin bok i första hand vill bidra till att börja skapa en bild av flersamma relationer, men också till att nyansera den ensidigt negativa bild av fenomenet så som det beskrivs inom skönlitteraturen.
Varför tror du att det fortfarande är så kontroversiellt att leva i relationer utanför tvåsamhetsnormen?
– Det är ett av vårt samhälles sista tabun. Det är så mycket som har förändrats under de senaste femtio åren men just denna norm är oerhört stark. Det är till exempel okej att ha många relationer efter varandra, men inte att ha parallella relationer. Men varför det är så kan jag inte svara på.
I Jetlag bidrar butiken Silver och Salt, som även ordnar workshops och föreläsningar, till att Jonna upptäcker att det finns andra sätt att leva på och ha sin sexualitet på som hon inte tänkt på under tiden hon levt i sitt äktenskap. En viktig roll spelar också Vanda som arbetar i butiken och hjälper de olika karaktärerna vidare. Läsaren får följa karaktärerna i de utmaningar de möter på vägen.
– Det är lätt att bli vilsen när man inte följer de normer man är van vid. Det ställer extra stora krav på kommunikationen när man istället ska skapa en egen mall för hur relationerna ska se ut och fungera. Vad får man göra, när ska man prata? Det handlar också om att ens egna känslor, till exempel svartsjuka, blir utmanade. Även där spelar oskrivna regler in - vi har lärt oss att om vissa saker händer ska vi reagera med svartsjuka.
Just skulden som de känslorna kan leda till har också en plats i boken.
– Man är så van vid att man ska känna sig skyldig över vissa händelser att det kan kännas jobbigt även fast man har en överenskommelse. Ett exempel från boken är när Jonna ska gå på en workshop i bondage med Adrian och trots att hon och Mattias är överens om att det är okej vågar hon inte berätta det utan ljuger och säger att hon ska träffa sina kompisar.
Att leva på ett sätt som går emot samhällets oskrivna relationsregler är som att ha något som ständigt ligger och skaver mot andras förväntingar - eller i alla fall de förväntningar som man tror att andra har, menar Bobbi A Sand.
– Men vinsten är att man får vara hela sitt jag. Man får lov att känna det man känner för alla potentiella människor och relationer i sitt liv. Det är frihet, säger hon.
Bobbi A Sand jämför Jetlag med en ”komma-ut”-bok där karaktärerna kommer ut inför sig själva och samhället som homosexuella – fast det här istället handlar om att ”komma ut” som någon som lever utanför tvåsamhetsnormen. Hon har planer på att skriva fler böcker och kanske kan det bli en historia om personer som redan lever i en flersam relation.
– Det är nästa steg, som kräver en egen berättelse.
Bobbi A Sand
Är speldesigner och författare från Malmö.
Hon driver förlaget Transcenders media och har tidigare gett ut tre böcker för unga vuxna. Jetlag riktar sig dock till en mer blandad åldersgrupp.
Utöver Transcenders driver hon spelföretaget Ozma Games och arbetar som mediepedagog på Stadsbiblioteket i Malmö.
Jetlag släpptes i samband med Malmö pride den 7 augusti.