Alingsås först ut med meröppen konsthall
Även tidiga morgnar och sena kvällar bjuds besökare numer in till kulturhuset i Alingsås. I juni blev de först ut i Sverige med en meröppen konsthall.
I juni öppnade Alingsås kulturhus igen efter en tids renovering. Redan innan den påbörjades hade konceptet med meröppet börjat testas, men då endast på biblioteket i samma hus.
– Det är en idé från Danmark som vi har varit och tittat på och som vi tyckte var intressant. När det finns mindre och mindre resurser till att hålla öppet kulturarenor såg vi att vi med meröppet istället för att stänga till kunde hålla öppet mer, men utan bemanning, säger Anna Mighetto som är kulturhusets chef för konst, museum och program.
Testet pågick i ungefär ett år, och när det både visade sig att folk faktiskt utnyttjade de längre öppettiderna och att nästintill inga konstigheter inträffade under de obemannade tiderna bestämdes det att även konsthallen och konsthallens ateljé i samma hus skulle inkluderas. Samtidigt flyttades konsthallen från tredje våningen till entréplan och det hela visade sig falla väl ut. Första veckan kom ungefär 1 000 besökare per dag – och på bara en vecka blev det lika många besökare som vanligtvis under ett år.
– Jag tror att tillgänglighet i öppettid på lite längre sikt gör att fler upptäcker konsthallen och kommer hit. Det finns andra intressen som vi måste arbeta med för att nå ännu fler, men att hålla meröppet är ett starkt komplement, säger Anna Mighetto.
Under dagarna är kulturhuset fortfarande bemannat som vanligt, men tidiga morgnar och sena kvällar finns alltså ingen personal på plats. För att komma in i huset måste man vara minst 16 år, och använda sitt lånekort samt en personlig kod. Övervakningskameror finns och beroende av vilken utställning som för tillfället visas i konsthallen kommer också olika säkerhetsåtgärder att vidtas.
– Det är klart att det alltid är bäst och mest kvalitativt att ha vår duktiga personal på plats. Men det här är inte något vi gör istället för att bemanna, utan något vi gör på tider vi inte har budget för att ha personal på plats.
Än så länge finns ingen statistik sammanställd på antalet besökare under sommaren. Men Anna Mighetto säger att reaktionerna har varit väldigt positiva när de har pratat om konceptet och under den välbesökta invigningsveckan.
– Många tycker att det är innovativt och progressivt. Men det är också många som inte riktigt vet vad det betyder ännu. Jag tror att fler kommer att följa efter, och om några år kommer det förhoppningsvis att vara gängse att besöka kulturarenor även på det här sättet.