• "Om vi ska producera konst för unga är det viktigt att lyssna på dem, så att det inte bara är ett gäng utbildade vuxna konstnärer som bestämmer, det blir skevt ur ett maktperspektiv", menar Siri Nyke.
  • I Giselle Revisited, som framförs på fredag 12 augusti, förenas dokumentärt material med klassisk balett.
  • Billy Bloom – ensam som gud är en monolog som bygger på romanen Freak show.
Stockholms Fria

Makt i fokus på festival för unga

Performance, workshops, interaktiva aktiviteter och ensembleteater. Det är något av innehållet vid helgens festival i Kärrtorp.

Några dagar innan premiären av Paradiso pågår arbetet i Turteaterns lokaler i Kärrtorp. I foajen ligger högar med bräder, på en hylla står uppblåsbara ananaser, i en soffa halvligger en provdocka och bakom genomskinliga draperier finns ett kuddrum som kallas Gömstället. Där ska man kunna läsa varandras dagböcker, berättar Siri Nyke, producent.

– Det ska både finnas traditionella dagböcker och nätdagböcker från sidor som helgon.net.

Foajén kommer att fungera som en interaktiv experimentverkstad där berättelsen står i fokus. Det finns en bokhylla där man kan skänka bort böcker som påverkat en och skriva ett meddelande till nästa läsare, på en vägg hänger ett klotterplank och det finns även ett biktbås. Där får man vräka ur sig saker som man kanske inte vågar säga annars. Bikten spelas in på en diktafon som sedan ska läggas i en tidskapsel och grävas ner. Hur länge den kommer att få gro i jorden är ännu inte bestämt.

– Vi har också en aktivitet där man ska kunna sitta i en soffgrupp och dela berättelser med en samtalsledare och sedan prata om sanning och lögn i relation till berättelsen. Det är lite som när var ung och stod och drog historier för varandra vid korvkiosken, det kanske finns ett korn sanning från början men det är lätt att berättelsen broderas ut.

Temat för årets festival, som är den åttonde i ordningen, är berättelsens makt. UngaTur vill belysa att en berättelse aldrig är neutral, utan att den färgas av vem som är avsändare och att människor med olika bakgrund tar till sig berättelser på olika sätt.

– Det är en politisk fråga vilka berättelser man identifierar sig med, klass och kön och var man kommer ifrån påverkar, vi försöker reflektera kring det utan att säga vad som är rätt eller fel. Vi har bett dem som gästspelar under festivalen att berätta hur de förhåller sig till temat, sedan har vi programlagt efter det. Vi har också haft en workshop en vecka under sommaren om berättelsens makt där ungdomar jobbat fram en föreställning som visas på festivalen. Den heter På femte dagen skapades Per.får.mens, säger Siri Nyke.

Temat makt genomsyrar även föreställningen Efter oss – Syndafloden som undersöker det ur ett feministiskt perspektiv. Pjäsen är baserad på Racines Fedra och är ett samarbete mellan elever på samtliga Sveriges teaterhögskolor.

– Det är en elev på Teaterhögskolan i Göteborg, Emanuelle Davin, som är regissör. Hon har tagit kontakt med eleverna på teaterhögskolorna och bjudit in dem att göra en föreställning tillsammans, men utanför institutionerna, för att ifrågasätta den makt som institutionerna besitter.

Ett lite udda inslag på Paradiso är Te för två. På lördag 13 augusti kan man boka tid för en halvtimmes samtal med en scenkonstarbetare vid ett fikabord mitt på torget i Kärrtorp.

– Vi gjorde det första gången förra året, då fick man komma till ett bord och välja från en samtalsmeny och sedan slå sig ner och prata med en person i ett enskilt samtal. Det blev väldigt speciella möten, det var ömsesidiga samtal. Det är det vi kommer att göra nu, man får sitta ner och prata med en scenkonstnär, och samtalen utgår från årets tema.

UngaTur jobbar aktivt för att dra till sig unga människor i närområdet och har samarbeten med bland andra fritidsgården Bagishuset och Skarpnäcks ungdomsråd.

– Unga i skolåldern kommer sällan i kontakt med teater, det är en konstform som kan verka svår och otillgängligt. Det har vi märkt, många har aldrig varit på teater annat än med skolan. Men vi vill jobba nära den målgruppen. Om vi ska producera konst för unga är det viktigt att lyssna på dem, vad de är intresserade av, så att det inte bara är ett gäng utbildade vuxna konstnärer som bestämmer, det blir skevt ur ett maktperspektiv, säger Siri Nyke.

Hon menar att teater kan vidga perspektivet för unga genom att man pratar om sina upplevelser av en föreställning och märker att människor uppfattar den olika beroende av bakgrund.

Vad får ni för respons från ungdomar?

– Många tycker att teater låter spännande när man berättar vad scenkonst kan vara, att det kan vara deltagande för publiken, eller att det kan vara audiowalks eller att det innehåller andra konstformer. Det har varit kul när vi låtit dem se föreställningar och märker hur de går in i magin som en föreställning kan vara. Med Paradiso försöker vi jobba för att på olika sätt tillgängliggöra festivalen för unga. Det är till exempel gratis för alla under 18 år, det är ett sätt att sänka trösklarna.

Programmet för Paradiso hittar du på www.
ungatur.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

Romantisk komedi om hbt-boende

Bitte Andersson, som tidigare gjort filmen Dyke Hard, är aktuell med en seriebok om ett äldreboende för hbt-personer.

Göteborgs Fria

© 2025 Fria.Nu