• Den franska presidenten Francois Hollande, franska utrikesministern Laurent Fabius, FN:s klimatchef Christiana Figueres och FN:s generalsekreterare Ban ki-Moon applåderar det nya avtalet.
Fria Tidningen

Miljöorganisationer riktar kritik mot klimatavtalet

När klimatavtalet klubbades på COP21 i lördags jublade politikerna. Men flera miljö- och rättviseorganisationer är kritiska och menar att avtalet är långt ifrån vad som behövs för att motverka klimatförändringarna.

– Allt tal om att detta är ett genombrott är vilseledande greenwash. Här finns inga bindande årtal eller procentsatser för minskade utsläpp. De frivilliga minskningar länderna åtagit sig ska följas upp om åtta år! Katastrofen för vår planet och vår framtid fortsätter, säger Ellie Cijvat, ordförande för Jordens Vänners i ett uttalande och fortsätter:

– Alla som ännu en gång trodde på ett genombrott har fått en smäll i ansiktet. 21 möten har hållits utan något hållbart avtal. Men den kraft och energi som manifesterats på gatorna och seminarierna i Paris visar att det finns kraft att starta klimatomställningen underifrån.

Även representanter för ursprungsbefolkningar uttryckte besvikelse efter klimatmötet.

– Avtalet innebär privatiseringar och att skogsmark kommer att användas för klimatkompensation i bedrägliga projekt som Redd+. Det är ett sätt för de utvecklade länderna att köpa sig fria från sina utsläpp på bekostnad av det globala syd, säger Said Alberto Saldamando, människorättsexpert från Alaska, till IPS. Johan Stripple, docent i statsvetenskap med kunskap om internationella klimatförhandlingar menar att världen är på väg mot en tre graders höjning.

– Som det ser ut i dag med de trenden och utsläpp vi har haft är det ganska orealistiskt att vi kommer nå dit. Det kräver att kurvorna måste börja peka neråt inom ungefär tio år och det är en väldigt stor utmaning att klara av det, säger Stripple till Ekot.

Fakta: 

Klimatavtalet:

Det långsiktiga målet att hålla den globala temperaturökningen ska hållas väl under två grader och sträva mot 1,5 grader är kvar. Men det finns inga siffror om i vilket takt utsläppen ska minska och när.

Nytt är att de har lyft ut alla siffror om pengar ur den legalt bindande delen av avtalet. De ligger i ett separat beslut. De 100 miljarder US dollarna årligen till 2020 ska utgöra en bottenplatta. Ett nytt mål ska sättas senast år 2025 där beloppet måste vara högre.

De rika länderna ska stå för de finansiella resurserna till utvecklingsländernas klimatanpassning, utsläppsminskningar och omställning till en grön ekonomi. Andra länder uppmuntras att bidra frivilligt.

Ländernas klimatplaner och utsläppsminskningar ska revideras vart femte år med start år 2023. Utanför den legalt bindande delen står också att en uppgradering av utsläppsmålen ska ske 2018, eftersom det nya klimatavtalet kommer att gälla först från år 2020.

Källa:SvT

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu