• Utrikesminister Margot Wallström (S) menar att överklagan är för att besultet ska prövas i en högre instans.
Fria Tidningen

Kritik mot regeringen i Västsahara-fråga

Sveriges regering kritiseras av flera riksdagsledamöter och solidaritetsorganisationen Emmaus för beslutet att överklaga EU-domen som upphäver ett handelsavtal med Marocko. Avtalet som omfattar naturresurser från Västsahara och domen som upphäver det är viktig för det västsahariska folket, menar kritikerna.

I torsdags beslutade EU-domstolen Tribunalen att upphäva ett handelsavtal mellan EU och Marocko som innefattar naturresurser från Västsahara. På söndagen rapporterade Sveriges radio Ekot att utrikesminister Margot Wallström via ett mail har bett Riksdagens EU-ledamöter att ställa sig bakom ett överklagande av domen.

– Det var en stor chock för oss. Vi trodde att regeringen skulle jubla och se det som en stor seger eftersom de gång på gång har röstat emot de här handelsavtalen. Det trodde vi skulle vara deras reaktion, men istället blev det tvärtom, säger Julia Finér, ordförande för Emmaus Stockholm.

Socialdemokraterna har tidigare sagt att de vill erkänna Västsahara som en självständig stat, vilket ledde till att Marocko bland annat stoppade invigningen av ett Ikea-varuhus i landet.

Enligt Margot Wallström är anledningen till att de vill överklaga juridisk, de vill ha ett avgörande i en högre instans.

– Det är ju rådets rättstjänst, kommissionen och samtliga övriga medlemsländer som bestämt sig för att driva den här processen vidare och då tycker inte vi att Sverige av legalistiska skäl ska gå emot det.Vi tycker det kan vara bra med ett avgörande i högre instans och så får det också större tyngd som prejudikat, säger hon till Ekot.

Men Julia Finér anser inte att domen behöver prövas i en högre instans.

– Att det kom ut via läckta dokument visar ju på att några EU-ledamöter har förstått att svängningen inte är positiv. Domen var tydlig och stark som den var, det finns ingen anledning att föra det ett steg vidare. Det är väldigt mystiskt att regeringen väljer att göra såhär.

Regeringen har fått stöd av riksdagens EU-nämnd för att EU:s ministerråd ska överklaga domen. Moderaterna och Kristdemokraterna röstade med regeringen, Sverigedemokraterna anmälde inget avvikande. Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet röstade däremot nej.

– Det är en otroligt viktig dom som ogiltigförklarar det avtal som EU har i dag med Marocko, och det är en dom som är helt korrekt och som vi i Sverige verkligen borde välkomna, säger Jens Holm som sitter i EU-nämnden för Vänsterpartiet till Ekot.

Han får stöd från Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson.

– Jag tycker att det är viktigt att vi inte ska riva upp denna dom, den är folkrättsligt riktigt och principiellt viktig för det västsahariska folket.

Och Emmaus Stockholm välkomnar engagemanget för västsaharierna i de tre partierna som röstade emot ett överklagande.

– Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna gick ut direkt och sa att de vill inte ha en omprövning. Det är fantastiskt att de kunde mobilisera på en Luciasöndag, över blockgränserna, säger Julia Finér och fortsätter:

– Om handelsavtalen inte skulle upphävas så innebär det stöld av västsahariernas naturresurser, brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu