Recension


Litteratur
Morels uppfinning
Författare: Adolfo Bioy Casares
Översättning: Lasse Söderberg
Förlag: Modernista

Fria Tidningen

Litteratur att gå vilse i

Morels uppfinning är en modern klassiker som ständigt hittar nya läsare.

Den argentinske författaren Adolfo Bioy Casares (1914–1999) är bland annat känd för att ha samarbetat med Jorges Louis Borges. Hans mästerverk Morels uppfinning, som nu ges ut på nytt av Modernista, är en modern klassiker som ständigt hittar nya läsare.

Med en titel som alluderar på en annan känd öbo och uppfinnare, Moreau, är Adolfo Bioy Casares bok närmast att beskriva som en science fiction-roman om människans tvångsmässiga flykt in i fiktionen.

Berättarmässigt och stilistiskt ligger Morels uppfinning nära Jorges Louis Borges typiska labyrintartade konstruktioner. Borges själv har kallat den för ”den perfekta äventyrsromanen”. Alain Resnais inspirerades av den när han gjorde sin film I fjol i Marienbad (1961), och en mer samtida referens är den kolossalt populära tv-serien Lost.

Och visst är det en spännande bok. En man flyr undan rättvisan, med en roddbåt tar han sig till en öde ö där monumentala byggnader står övergivna. Han tror sig leva ensam på ön men efter ett tag upptäcker han ett sällskap. Bland dem finns en gåtfull kvinna som han förtrollas av. Det märkliga är att ingen lägger märke till honom, det är som han vore osynlig. Och än märkligare blir det när mannen efter att ha observerat de andra märker att de gör samma saker om och om igen.

Mötet mellan dem verkar omöjligt då mannen förstår att de verkar leva i olika dimensioner. Efter att ha hittat en uppfinning konstruerad av den mystiske Morel försöker han komma underfund med sin belägenhet.

Om ni som jag fastnar för Morels uppfinning rekommenderas även Sällsamma historier som Adolfo Bioy Casares och Jorges Louis Borges skrev tillsammans.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu