Ung pirat samlade in politikers data
Ung pirats ordförande Gustav Nipe har samlat in politikers datatrafik under Folk- och försvarskonferensen i Sälen. Syftet är att skapa debatt kring övervakning.
Gustav Nipe har samlat in miljontals sidor datatrafik från personer som deltog i den årliga Folk- och försvarskonferensen i Sälen, i början av veckan. Genom att skapa ett nätverk som gav fri tillgång till internet under namnet ”Öppen gäst” har han med hjälp av en speciell mjukvaruutrustning kunnat samla in och spara all internettrafik från de som har använt nätverket. Syftet är att synliggöra hur övervakning fungerar i praktiken.
– Folk och försvar samlar verkligen det politiska säkerhetsetablissemanget, från försvarsministern till chefen för underrättelsetjänsten, vapenlobbyn och de olika riksdagspartierna. Eftersom det är de som är mest positiva till övervakning så är det extra intressant eftersom jag tror att de ibland inte tänker på att det kan påverka de själva, säger Gustav Nipe.
I nuläget är det ”en liten grupp betrodda personer” runt Nipe som har tillgång till den insamlade datatrafiken som har lagrats krypterat. De ska nu sätta sig ner och analysera materialet för att till exempel titta på om det går att utläsa om någon myndighet brister i sina säkerhetsrutiner. Han är tydlig med att de inte kommer att lämna ut några uppgifter om enskilda personer.
– Syftet är inte att hänga ut individer utan vi vill belysa systemfelen. Och loggarna kommer att raderas så fort som möjligt.
Vad hade en person med onda avsikter kunnat använda den här informationen till?
– Du kan få tag i lösenord exempelvis och lägga ihop pusselbitar för att ta dig in på ställen som du inte får, som till exempel myndigheter. Folk är slarviga, har korta lösenord, vissa hemsidor som de besöker har inte kryptering och så använder folk samma lösenord på olika sidor.
Gustav
– Bortsett från de etiska problemen så är det också en dålig strategi för att faktiskt få fast brottslingar. Man kunde se efter den här tragiska händelsen i Paris häromveckan att den franska säkerhetspolisen kände till minst en av de här attentatsmännen och har sagt att de finns i deras databaser men de tittar efter så mycket så det spelar ingen roll. Vi tycker att man ska lägga fokus på personer som är misstänkta och inte på massövervakning.
Samtidigt är han självkritisk och tror att piratrörelsen måste arbeta mer på sin trovärdighet för att lyckas skapa opinion i frågan. Men också att arbeta mer med utbildning i hur privatpersoner kan skydda sig själva från att bli övervakade på nätet.
– Det är en pedagogisk utmaning eftersom det är väldigt abstrakt det man pratar om jämfört med till exempel om man får en hundralapp mer eller mindre i plånboken varje månad eller inte. Det är någonting som vi inom piratrörelsen försöker jobba på. Och tanken med den här aktionen var just att göra det lite mer begripligt hur massövervakning fungerar.