Stöd till fattiga EU-medborgare har ökat under vintern
Stockholm och Malmö utökar stödet till fattiga EU-medborgare när det kommer till boende och dygnet runt-stöd. Men hjälpen slutar när våren kommer.
– Vi har kommit till punkten att akutboende kan behövas året runt, säger Veronica Wolgast Karlberg, projektledare på socialförvaltningen i Stockholm.
Fler och fler fattiga EU-medborgare från exempelvis Rumänien stannar kvar i Sverige trots vinterkylan, vilket sätter press på kommunerna att agera för att möta behovet av akuta boenden. I Malmö har nyligen en dygnet-runt-verksamhet öppnat där det finns duschar, toaletter, mat och personal som erbjuder vägledning och stöd. Några sovplatser handlar det dock inte om, utan framför allt skydd för vinterkylan.
– Man får sova på en stol eller liknande. Det är en stor apparat att ordna fram boende, vi hann inte dit denna vinter, säger Ann Söllgård, chef på socialförvaltningen i Malmö.
Annons
Förberedelser inför nästa vinter är igång och Ann Söllgård hoppas att det då ska det finnas ordentliga sovplatser.
I Stockholm kommer antalet platser för samma grupp utökas från nuvarande 90–95 platser till 130 senast slutet av februari. Bakgrunden är att antalet fattiga EU-medborgare har ökat i Stockholm. Under december månad var de omkring 500 personer, vilket är en fördubbling jämfört med samma tid förra året. Även i Malmö har antalet personer ökat, och framför allt stannar fler trots att temperaturen har gått ner.
– Tidigare har vi sett att många lämnat Sverige inför vintern och åkt tillbaka till exempelvis Rumänien, men i takt med att klimatet hårdnat där väljer fler att stanna, säger Ann Söllgård.
Men så snart våren kommer försvinner också stödet från Malmö stad och Stockholms stad. I Malmö stänger det nya boendet när ”den meteorologiska vintern är över”, enligt Ann Söllgård. I Stockholm är datum satt till sista april. Göteborg är den enda av storstadskommunerna som har valt att hålla boenden öppna året runt.
Men frågan om året runt-lösning kommer att komma upp i kommunstyrelsen i Stockholm snart och Veronica Wolgast Karlberg ser redan nu att det kan finnas ett behov av året runt-stöd.
– Det är en fråga för politikerna i första hand, men med det ökade antalet fattiga EU-medborgare vi ser i Stockholm finns det ett behov av att utreda frågan om året runt-lösningar, säger hon.
Frågan är också större än vad enskilda kommuner kan lösa och exempelvis Stadsmissionen har länge pekat på att hemlöshetsfrågan behöver lyftas på EU-nivå och frågan om en gemensam europeisk socialförsäkring.
– Detta är en av de stora olösta svårigheterna med den fria rörligheten inom EU. Varken den nationella lagstiftningen eller den europeiska har lyckats täppa till det hålet. Vi är fria att flytta på oss inom EU – men har vi inget arbete finns ingen hjälp att få från de nationella sociala systemen, säger Claes Haglund, projektledare på Stadsmissionens center för EU-migranter i Göteborg, Crossroads.