Under brinnande krig kom beskedet om utvisning | Fria.Nu
  • Filasten Nagi säger att hon aldrig tänker lämna Sverige frivilligt.
Skånes Fria

Under brinnande krig kom beskedet om utvisning

Två gånger har Filasten Nagi gjort den riskfyllda flykten från Gaza till Sverige för att söka asyl, och två gånger har hennes ärende fått avslag. Nyligen fick hon besked att hon ska utvisas till Gaza återigen.

– Jag är rädd, orolig och förbannad, jag förstår inte hur de kan ta ett sådant beslut och utvisa mig som ensam tjej till Gaza, säger Filasten Nagi. Den tionde juli fick hon under ett möte med Migrationsverket ta del av ett slutgiltigt beslut att hennes ansökan om uppehållstillstånd hade avslagits. I beslutet, som hade fattats tre veckor tidigare av Kammarrätten i Stockholm, framgick det att hon skulle utvisas till Gaza.

Skånes Fria Tidning har under de senaste åren följt Osbybon Filasten Nagi och hennes kamp för att få uppehållstillstånd i Sverige. Första gången hon sökte asyl var som sextonåring 2006, då hennes ärende behandlades tillsammans med pappans eftersom hon var minderårig. Men innan beslut hann fattas blev Filasten Nagi myndig. När familjen fick uppehållstillstånd inkluderades hon därför inte, och 2011 utvisades hon ensam tillbaka till Gaza. Därifrån rapporterade hon om det svåra vardagslivet under den dåvarande konflikten med Israel för svenska medier. Till slut fick hon hjälp av sin före detta lärare att ta sig tillbaka till Sverige.

– Det var mycket svårt och tog lång tid att fly, jag var tvungen att vänta på att gränsövergången till Egypten skulle öppna, det är nästan omöjligt att ta sig över, berättar hon.

När hon gjorde en ny asylansökan, med grund i den rådande situationen i Gaza och hennes egen utsatthet som ensam ung kvinna utan några närmare släktingar i landet trodde hon att det skulle leda till uppehållstillstånd. Men ärendet avslogs av Migrationsdomstolen, då två av tre nämndemän röstade emot att hon skulle få uppehållstillstånd.

– Till och med min advokat sa till mig att det inte var någon fara för mig att återvända till Gaza.

Jeanette Svensson-Ek, läraren som har hjälpt Filasten Nagi genom åren, är också chockad över att ansökan avslogs. Hon har nu sökt kontakt med riksdagsledamöter från bland annat Vänsterpartiet för att berätta om ärendet och lyfta debatten om situationen i Gaza.

– Det är helt tokigt att det inte har ansetts råda en väpnad konflikt i Gaza, utan bara yttre och inre stridigheter. Det smäller hela tiden i Gaza, det är inte bara något som pågår nu när världens blickar är riktade dit, säger hon.

Migrationsverket gick i förra veckan ut med en rättslig kommentar kring situationen i Gaza, där man uppger att läget nu är sådant att det anses råda en väpnad konflikt, men att beslut gällande skyddsstatus för asylsökande ska tas i enskilda fall. Alla utvisningar till Gaza kommer att skjutas upp tills vidare men någon uppgift om när de kommer återupptas eller vilka omständigheter som ska råda för att utvisningar ska verkställas finns inte.

Filasten Nagi är orolig för hur hennes liv kommer se ut om hon tvingas återvända till Gaza. De släktingar som hon bodde hos förra gången bor i ett av de mest beskjutna områdena och hon har inte kunnat nå dem på telefon.

– Det jag tänker mest på är vart jag ska ta vägen. Migrationsverket fattar inte att det inte finns någon jag kan vända mig till. Det är mycket svårt att leva där som ensamstående kvinna, jag kanske klarar mig själv i Sverige, men inte i Palestina.

Annons

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu