• ”Många människor är oroliga över klimatet och vill se förändringar. Vi vill att klimatfrågorna kommer upp på valagendan på allvar,” säger Karin Sundby, ordförande i föreningen Klimatriksdagen.
Fria Tidningen

”Det krävs mycket mer i klimatfrågan”

Hallå där Karin Sundby, ordförande i föreningen Klimatriksdagen.

4–6 maj ordnar ni en klimatriksdag på Stockholms universitet, varför?

– Vi vill att klimatfrågorna kommer upp på valagendan på allvar, och vill visa för politikerna att det finns många människor som är oroliga över klimatet och som vill se förändringar. Som det ser ut nu verkar partierna inte prioritera klimatfrågorna – det krävs mycket mer. De säger att det är vår tids ödesfråga, men kanske är det så stort att de får svårt att koka ner det till något konkret för väljarna. Det är där vi kan hjälpa till.

Varför är det viktigt att rikta sig till politiker?

– Därför att det finns grundläggande politiska beslut som måste till för att styra skutan i rätt riktning. Vissa saker går inte att göra utan att politikerna driver på, de måste underlätta för privatpersoner att fatta de rätta besluten.

Hur ska ni nå ut till politikerna?

– Under året har vi samlat in fler än 250 motioner från allmänheten, som vi har delat in i utskott som energi, transport, stad och land och mat och jordbruk. Av dessa kommer delegaterna på Klimatriksdagen få rösta fram ett tiotal som vi ska lämna över till riksdagspartierna under helgen, och som vi hoppas att de sedan ska ta ställning till. Vi kommer att fortsätta driva på kring motionerna fram till valet, bland annat genom att arrangera intervjuer med partiledare under Almedalsveckan.

Vad händer mer under helgen?

– Vi kommer att ha en utställning där företag kan visa upp innovativa lösningar för framtiden. I forumdelen kan organisationer och gräsrötter utbyta erfarenheter och så kommer vi att ha ett seminarieprogram som vi hoppas ska locka en bred publik. På fredagskvällen blir det en invigningsgala med olika artister. Det blir också mycket akiviteter utomhus kring unversitetet som vi hoppas ska locka in många nyfikna.

Fakta: 

Klimatriksdagen

Arrangeras 4–6 maj på Stockholms universitets Aula Magna. Arrangemanget är öppen för allmänheten.

Alla inkomna klimatmotioner finns att läsa på klimatriksdagen.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

Aktivist åtalas efter deportationsprotest

På tisdagen hölls rättegången för den aktivist som åtalats för ohörsamhet under protesterna mot utvisningarna till Afghanistan i Göteborg förra året.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu