• ”Vi måste alla bidra med det vi kan till miljön. Våra matgäster är mestadels studenter och de är ofta redan väldigt miljömedvetna”, säger Marlene Brolin, enhetschef på Högskolerestauranger i Uppsala.
  • Menyerna på högskolerestaurangerna i Uppsala är numera färgkodade utifrån utsläppsmängd. Den vegetariska eller veganska rätten har har också flyttats längst upp på menyn.
Fria Tidningen

Färgglad meny ger mindre utsläpp

Genom att märka ut hur mycket koldioxidutsläpp rätterna på menyn orsakar har restauranger i Uppsala lyckats minska sina utsläpp med en tredjedel. "Kunderna får själva möjlighet att välja det bättre alternativet", säger Marlene Brolin på Högskolerestauranger.

– Maten är en riktig klimatbov, och vi har sett att det har funkat att medvetandegöra matens utsläpp för att minska matens klimatpåverkan, säger Belén Camarero del Río, projektledare på avdelningen för ekologisk hållbarhet på Uppsala kommun.

Redan 2015 drog projektet Klimatdriven företagsutveckling i gång, i ett samarbete mellan Uppsala kommun och Tillväxtverket. Tanken var att göra företag mer energieffektiva genom att minska deras utsläpp på olika plan. I maj förra året började tre restauranger i kedjan Högskolerestauranger i Uppsala servera rätter där matens koldioxidutsläpp räknats fram genom IT-vertyget Carbon cloud. På lunchmenyn är rätterna märkta i grönt, gult, orange och rött, utifrån utsläppsnivå.

– De gröna rätterna är de som orsakar minst utsläpp. Det är främst veganska rätter, men kan även vara fisk eller kyckling. Rött är framför allt nötkött, men även vegetariska rätter med mejeriprodukter står för en del utsläpp, säger Marlene Brolin som är enhetschef för Hörs i Uppsala.

Restaurangen erbjuder inte nötkött i lika stor utsträckning som tidigare, men Marlene Brolin menar att kunderna ofta självmant väljer bort den röda rätten.

– Det har blivit lite av en snackis i kön och vi hör folk fundera kring att de kanske ska välja fisken om nu pannbiffen är så röd. Eller så väljer de att äta rött kött bara en gång i veckan.

Högskolerestauranger är så nöjda med resultatet att de kommer att sprida metoden till några av sina restauranger i Stockholm, och vill i förlängningen testa den på fler platser i landet. Uppsala kommun kommer i höst att arbeta vidare med projektet Klimatprofilering av restauranger, som beviljats medel från Naturvårdsverket och EU.

– Vi har sett hur mycket det går att göra med restaurangerna, och nu riktar vi oss till större företag så att vi kan minska klimatpåverkan ännu mer, säger Belén Camarero del Río.

Fakta: 

Carbon cloud

Carbon cloud är ett it-verktyg som tagits fram av Chalmers tekniska högskola. Metoden att mäta livsmedels klimatpåverkan sprider sig nu runt om i landet, till exempel har landstinget Sörmland nyligen infört klimatmärkta menyerna på sina restauranger.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

Aktivist åtalas efter deportationsprotest

På tisdagen hölls rättegången för den aktivist som åtalats för ohörsamhet under protesterna mot utvisningarna till Afghanistan i Göteborg förra året.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu