Göteborgs Fria

RFSL Borås: ”Arbeta förebyggande”

RFSL Borås uppmanar kommuner att arbeta förebyggande mot hatbrott.

– Många kommuner har välformulerade handlingsplaner och policydokument men frågan är om det i praktiken är tillräckligt. För det är först när något väl händer som det sker en inventering och rannsakan, säger Stefan Haglund, verksamhetssamordnare för RFSL Borås.

Han berättar att ett tiotal kommunala verksamheter och andra organisationer i RFSL Borås upptagningsområde har hört av sig efter hatbrotten i Kinna, för att be om hjälp att bli bättre på hbtq-frågor.

Annons

– Det är bra att arbetet kickar igång nu, men det är tråkigt att det sker på individers bekostnad – att någon måste bli utsatt innan man tar tag i det, säger han.

I fredags hölls det första mötet med chefer från Marks kommun i den process som är tänkt att leda fram till en hbt-certifiering. Mötet handlade om att se över hur arbetet i Mark ser ut i nuläget och vad som kan förbättras, att gå igenom vad som är polisens och kommunens roller och hur man kan minska risken att något sådant som händer Roy och Håkan händer igen.

– Det finns en klar vilja från kommunen att jobba med det här för att minska risken för att det händer igen och om eller när det väl sker så får vi inte stå handfallna. Nu är målet att nå ut till alla Marks 3 000 anställda och landa i att alla verksamheter jobbar intersektionellt, med rättigheter för alla, oavsett vilka grupper vi kan tänkas delas in i, säger Stefan Haglund.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mark agerar efter hatbrott

Efter att paret Roy och Håkan utsatts för en rad hatbrott ska nu Marks kommun bli hbt-certifierad.

Göteborgs Fria

Patienter vittnar om kränkningar i vården

Förra veckan anmäldes Västra Götalandsregionen för diskriminering av en patient som är transperson. Det är ingen unik händelse. Få anmäler, men GFT har haft kontakt med flera transpersoner som vittnar om kränkningar – och som kräver att alla patienter får ett värdigt bemötande.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu