• – Jag har aldrig känt mig utsatt innan men nu är jag mycket mer uppmärksam, säger Erik Radix efter trakasserierna.
Göteborgs Fria

Tvingades flytta efter trakasserier

Erik Radix och de tre andra i kollektivet är en familj, en vald sådan. Efter trakasserier i bostadsområdet trodde Erik att han skulle få hjälp av hyresvärden Poseidon. Så blev det inte.

I januari 2011 flyttade Erik Radix med sitt kollektiv till en av Poseidons lägenheter i Hjällbo. Ganska snabbt märkte han att hans närvaro uppmärksammades i området, både av barn och av ett antal killar i övre tonåren. Från busringningar och saker som kastades på fönster och balkong blev det successivt värre.

En kväll i april i år ledde till en första polisanmälan. När han var på väg hem kom två killar fram och ville prata.

– De ställde samma frågor som barnen gjorde i början. Varför jag har på mig sådana kläder, om jag är kille eller tjej och andra mer stötande frågor. Sedan tog de tag i min sjal, jag sa att jag inte ville prata med dem och gick därifrån.

Killarna kom ikapp och tog återigen tag i Erik. När han försökte gå höll de fast och knuffade på honom. De följde efter ända fram till porten och spottade på honom under tiden.

Den andra polisanmälan gjorde Erik i maj. Ett annat gäng killar från bostadsområdet kom in på kaféet där han jobbar och sa kränkande kommentarer, bland annat ”där är den där bögen i Hjällbo”.

Tredje gången var det samma killar som spottat på Erik tidigare, därför kopplades incidenten ihop med den första polisanmälningen. Denna gång kom de körande bakifrån med mopeder när Erik var på väg över torget i Hjällbo.

– De var väldigt nära, hade jag hoppat till hade jag blivit påkörd, berättar Erik.

Droppen som fick bägaren att rinna över kom under årets West Pride, som hölls vid månadsskiftet maj-juni. Erik var på väg in till centrum då några killar på hållplatsen iakttog honom skrattande i flera minuter.

– Jag började skriva ner allt som har hänt under hashtagen homoriot på Twitter och då insåg jag att det är så himla mycket att jag inte kan bo kvar.

Han åkte hem till sin mamma och har sedan dess bott där.

Det var då kampen för fortsatt gemensamt boende började. Kollektivet kontaktade Poseidon och fick ett möte med chefen för hyresgästservice i Hjällbo där de berättade vad de varit med om. De ville få förtur till en annan lägenhet men enligt Erik fick de tre alternativ: att använda den interna kön, att försöka byta lägenhet med några andra hyresgäster eller att söka via Boplats.

– I princip sa de att vi inte får någon hjälp. Vi blev såklart ledsna, vi hade ändå föreställt oss att de skulle hjälpa oss, säger Erik.

Under sommaren fortsatte de att söka andra ansvariga på Poseidon men tiden gick och det var svårt att få tag på rätt personer. I slutet av augusti kom ett brev med det slutgiltiga beskedet att någon förtur inte var aktuell. Bettina Öster Tunberg som är distriktschef på Poseidon i Hjällbo säger att de ytterst sällan beviljar förtur.

– Det som har hänt är förfärligt men det är ingenting som ligger till grund för att vi ska gå in och göra en förtur. Det händer, men då handlar det om grova fall av hot och trakasserier och ofta efter förordande från polis och sociala myndigheter.

Erik ifrågasätter om Poseidon hade tänkt på samma sätt om det hade rört sig om en mer traditionell familj. Men att det skulle ha gjort någon skillnad tillbakavisar Bettina Öster Tunberg bestämt.

– Självklart går inte jag in och lägger någon värdering i detta, folk som blir trakasserade blir trakasserade. I det här fallet anser vi inte att trakasserierna är tillräckligt grova för att bevilja förtur.

Nu har kollektivet köpt en lägenhet i Biskopsgården med hjälp av en förälder.

– Det är jätteskönt att det har löst sig men jag kan samtidigt bli arg på att det löste sig på det här sättet. Man måste utgå från personer som inte har det förspänt med ett stort socialt nätverk och föräldrar som kan ställa upp, säger Erik.

Fakta: 

Läs även:
Fallet kan bli aktuellt både för det nystartade Hbtq-rådet och för Framtiden, Poseidons moderbolag:
http://www.goteborgsfria.se/artikel/112582

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mark agerar efter hatbrott

Efter att paret Roy och Håkan utsatts för en rad hatbrott ska nu Marks kommun bli hbt-certifierad.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu